Τριήμερο κλείσιμο των δήμων από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου και πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό αποφάσισε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων.

Στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι έθεσαν στη διάθεση του δ.σ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεών τους.

Οι αιρετοί αποφάσισαν ακόμη όσο οι δήμοι θα παραμένουν κλειστοί να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα της γενικής απεργίας.

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των αιρετών στο υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα.

Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το  διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του.  

Τι έγινε στη συνέλευση

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε τεταμμένο κλίμα, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές

Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι στηλίτευσαν το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση βρέθηκε μόλις το ένα τρίτο των δημάρχων.

Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογήθηκαν μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν. 

Από τις εισηγήσεις των δημάρχων, ωστόσο, διαφαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σειρά σοβαρών προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία.

To «ελληνικό παράδοξο»

Την απουσία αναπτυξιακών κριτηρίων στο νομοσχέδιο, επεσήμανε ο Σπ. Χρυσανθόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που μετέφερε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας, ο οποίος έκανε λόγο για το «ελληνικό παράδοξο»: την ώρα που είναι αναγκαία η κοινωνική προστασία επιλέγεται η διάλυση των κοινωνικών δομών, η οποία, εκτίμησε ότι, θα πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή, θα υπονομεύσει την προσπάθεια για διέξοδο από την κρίση.

Προσδιορίζοντας τις επιπτώσεις του πολυνομοσχεδίου στο χώρο της εργασίας ανέφερε ότι θα επιφέρει «πλήρη αποδόμηση του ήδη απορρυθμισμένου τοπίου στις εργασιακές σχέση», ενώ υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό.

Όσον αφορά το κεφάλαιο με τα οικονομικά μέτρα ο Σπ. Χρυσανθόπουλος επεσήμανε ότι «το φορολογικό σύστημα αντιμετωπίζει τους μισθωτούς και συνταξιούχους ως μόνιμα φορολογικά υποζύγια» και δεν υπάρχουν προτάσεις για αντιμετώπιση φοροδιαφυγής.

«Εισπρακτική λογική»

Κριτική στο οικονομικό σκέλος του νομοσχεδίου έκανε και ο Χ. Νικολακόπουλος, Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, λέγοντας ότι διαπνέεται από εισπρακτική λογική. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο κάθε υπάλληλος που έχει ένα στρέμμα γη θα πρέπει να τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας Γ. Καββαθάς τόνισε ότι «το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται εύλογες προσδοκίες χιλιάδων επιχειρήσεων», αντίθετα αποτελεί όχημα για περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και μικρομεσαίων με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών που παρουσιάζονται. «Δεν ακούτε την κοινωνία και σήμερα παρακαλάμε επί 1 χρόνο να δεχθούν μείωση ΦΠΑ εστίαση», είπε και πρόσθεσε ότι «εγώ αισθάνομαι ως πολίτης β’  κατηγορίας, θα βάλω και ένα περιβραχιόνιο όπως οι Εβραίοι στην κατοχή».

Ο Γ. Καββαθάς εκτίμησε ότι δεν θα επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι της κυβέρνησης, την επέκρινε ότι επιχειρεί να λειτουργήσει με βάση τον κοινωνικό αυτοματισμό. «Εδώ είστε στην Ελλάδα; Ξέρετε πως πληρώνουν οι μικροί; 100-100, δεν υιοθετείτε καμία από τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας επεσήμανε: «δεν θα μας βρείτε συνοδοιπόρους σε αυτό».

Την επανεξέταση του πολυνομοσχεδίου όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την Δημόσια Διοίκηση ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό τούς είπε ότι, πριν έρθει στο υπουργείο, περίμενε ότι θα έβρισκε ανεξέλεγκτο βαθμό οργανισμών, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Ο Ηλ. Ηλιόπουλος προειδοποίησε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζονται «το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι πολύ κοντά στις 200.000», ενώ αναρωτήθηκε «αν πιστεύει κανείς ότι ένας υπάλληλος που θα μετακινηθεί από την Τρίπολη στην Αλεξανδρούπολη θα υπηρετήσει καλύτερα την υπηρεσία».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ συμφώνησε στην αξιλόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διαφώνησε με τις απολύσεις των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων. «Ρωτήστε στα σχολεία πόσες ζημιές δεν γίνονται εξαιτίας αυτών των ανθρώπων. Πάμε να διώξουμε τους ανθρώπους που προστατεύουν τα σχολεία και τα παιδιά μας», σημείωσε.