Κλειστές θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, όπως αποφάσισε σήμερα σε συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία παρακολούθησαν και οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο εκφράζεται η πλήρης αντίθεση του Σώματος στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, τη μεταφορά της οπουδήποτε αλλού και την κατάργηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων, και ζητείται η άμεση απόσυρση των διατάξεων 76 μέχρι 82 και 90, 91 του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ακρωτηριάζονται κοινωνικές δομές και η παραγωγή του κοινωνικού έργου του Δήμου. 

Υπογραμμίστηκε, τέλος, η ανάγκη διασφάλισης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Δήμων για την αυτοτέλειά τους και η συνεργασία με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΔΕ για την προσφυγή στα δικαστήρια της χώρας και του εξωτερικού. 

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα.

Σε γραπτή του δήλωση που διαβάστηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ανέφερε: «Η διάλυση της αυτοδιοίκησης είναι έξω από την πόρτα μας. Ας πράξουμε όλοι το πρέπον». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση χρειάζονται τομές, όμως η αυτοδιοίκηση χωρίς αποφασιστική εξουσία και χωρίς πόρους είναι καταδικασμένη. «Πρέπει με ψυχραιμία, απαλλαγμένοι από κομματισμούς να διεκδικήσουμε το ρόλο της αυτοδιοίκησης».

Σημειώνεται ότι πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι Δημοτικοί Αστυνομικοί προχώρησαν σε συμβολική σφράγιση του δημαρχείου Θεσσαλονίκης ενώ πραγματοποίησαν και μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή των δικυκλιστών από το κτίριο της δημοτικής αστυνομίας μέχρι το δημαρχιακό μέγαρο.