Από την Ντίνα Καραμάνου

Διακεκριμένος δικηγόρος και μετέπειτα Αρεοπαγίτης, ο Λέανδρος Ρακιντζής πριν από 9 χρόνια παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Έστησε την ανεξάρτητη αυτή αρχή από την αρχή και σήμερα, ο ίδιος με μόλις 8 ακόμη επιθεωρητές επεμβαίνει όπου εντοπίσει κακοδιοίκηση, ατασθαλίες διαφθορά. Οι εκθέσεις του αποτελούν πάντα είδηση και προκαλούν έντονες πολιτικές συζητήσεις. Με μια αποκλειστική συνέντευξη στο newpost μιλάει για τις δύο τελευταίες παρεμβάσεις του που προκάλεσαν αίσθηση αλλά και για τα προβλήματα του δημοσίου τομέα και πώς, κατά τη γνώμη του, μπορούν αυτά να λυθούν, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στις οριζόντιες απολύσεις.

- Έχετε νιώσει ποτέ ότι έχουν προσπαθήσει να σας χρησιμοποιήσουν;

«Όχι ποτέ. Ούτε ότι με χρησιμοποιούν ούτε ότι προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο μου. Η Αρχή είναι ανεξάρτητη όχι μόνο  κατ' όνομα αλλά και στην ουσία. Κι όμως ο χρόνος που οι εκθέσεις σας βγαίνουν στη δημοσιότητα, αλλά και τρόπος που παρουσιάζονται, γίνονται επιχείρημα για απολύσεις. Όπως το πόρισμά σας για τον ΕΟΠΥΥ που παρουσιάστηκε ως δική σας πρόταση για κλείσιμο αλλά και η ετήσια έκθεσή σας που παρουσιάστηκε με τους ΟΤΑ «πρωταθλητές» της διαφθοράς δυο μέρες αφού αποφασίστηκε η απόλυση των δημοτικών αστυνομικών...

... Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όλα είναι θέμα δημοσιογραφικής προβολής. Για μεν τον ΕΟΠΥΥ είπα ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός. Ο επανασχεδιασμός δεν σημαίνει κλείσιμο. Όσον αφορά στην ετήσια έκθεση του 2012, αναφερόταν σαφώς ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνούσε το 42% οι υποθέσεις αφορούσαν σε ΟΤΑ, όμως όχι μόνο διευκρινιζόταν ότι οι δήμοι διευρύνθηκαν δυσανάλογα με πολλές νέες δραστηριότητες, επιπλέον ήταν σαφές ότι τα παραπτώματα ήταν πολύ μικρά, ήταν «της γειτονιάς» που λέμε. Ακόμα και για την ΕΡΤ,  το πόρισμα αφορούσε σε πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, κυρίως στις λεγόμενες μεικτές παραγωγές, αλλά αυτό δεν δικαιολογούσε το κλείσιμο».

- Με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων όπως τελικά γίνονται τώρα συμφωνείτε;

«Είναι πολιτικό το θέμα και δεν μπορώ να παρέμβω, ούτε μου επιτρέπεται. Όμως είναι αλήθεια πως οι οριζόντιες απολύσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα.  Οι απολύσεις πρέπει να γίνονται κατόπιν αξιολογήσεων. Δυστυχώς σε αυτό το θέμα ο κ. Μανιτάκης δεν είχε πρόοδο. Κάναμε μια σύμβαση, με την τρόικα, με το ΔΝΤ. Την υπογράψαμε. Πρέπει να την σεβαστούμε. Αν είναι τόσο εύκολο κάθε φορά που βάζουμε την υπογραφή μας να μην την τιμούμε, θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αν διαφωνούσαμε να μην υπογράφαμε. Από τη στιγμή που είχαμε καταληκτικές ημερομηνίες για να κάνουμε κάποια πράγματα, έπρεπε να τα κάνουμε».

- Νιώθετε κάποια ευθύνη για την κατάσταση που ζει σήμερα οι χώρα και οι πολίτες της;

«Νιώθω την ατομική ευθύνη που νιώθει ο κάθε πολίτης. Όλοι μας ζήσαμε με περισσότερα λεφτά από όσα είχαμε. Ζήσαμε με κάρτες και με δάνεια. Αυτό τελείωσε και τελείωσε με πολύ κακό τρόπο. Ακούω τώρα πως οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ θα γίνονται με τραπεζικές κάρτες. Φορολογικά αυτό είναι σωστό. Όμως, δυστυχώς, θα διαιωνίσει το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ακόμη περισσότερο θα χρεώσει στις τράπεζες ακόμη κι εκείνους τους λίγους που αντιστάθηκαν».