Περισσότεροι από 100.000 έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα έχουν γίνει από τις αρχές Ιουλίου από την Τροχαία, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω διασύνδεσης του Κέντρου Πληροφοριών με την Ελληνική Αστυνομία, σε κάθε έλεγχο διαπιστώνεται άμεσα αν το όχημα ήταν ασφαλισμένο ή όχι.

Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες που εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα είναι:

- Πρόστιμα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

- Επιπλέον, αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια και οι πινακίδες για 10 ημέρες.

- Ειδικά στην περίπτωση όπου το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο που αναλαμβάνει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκαλούν τα ανασφάλιστα οχήματα επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωση, ότι «το να κυκλοφορεί κάποιος ανασφάλιστος σημαίνει ότι θα αφήσει ακάλυπτο το συνάνθρωπό του, που ενδεχομένως αύριο, να είναι θύμα του εάν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι οδηγοί επιβαρύνουν οικονομικά τους συνεπείς, ασφαλισμένους οδηγούς.