ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά η λειτουργία του Ασύλου Ανιάτων έπειτα από παρέμβαση Σαμαρά

Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2013, 20:41 / Ανανεώθηκε 15 Ιουλίου 2013, 22:05
Κανονικά η λειτουργία του Ασύλου Ανιάτων έπειτα από παρέμβαση Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία του Ασύλου Ανιάτων και δεν θα επηρεαστεί από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το clawback, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία του Ασύλου Ανιάτων και δεν θα επηρεαστεί από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το clawback, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων Ιωάννα Ηλιάδη, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό είχε επισημάνει τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του Ασύλου αν εφαρμοζόταν η διάταξη του clawback, (αυτόματη επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης).

Σύμφωνα με την κ. Ηλιάδη ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αυτή τι στιγμή, καταβάλλει τα ήδη μειωμένα κατά 30% νοσήλια με καθυστέρηση 8 μηνών, ενώ ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες εκκαθαρίσεις του 2011 από τα προ του ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος προς το Άσυλο να υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ασύλου:

«Μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, το Άσυλο Ανιάτων θα εξαιρεθεί από την εφαρμογή του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, όταν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης) που προβλέπεται στο άρθρο  100 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, δίνει στο Άσυλο Ανιάτων ανάσα ζωής, καθώς το κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Άσυλο Ανιάτων θα σηματοδοτούσε την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, το οποίο περιθάλπει 220 ασθενείς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ– οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κατάκοιτοι και ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προς την πρόεδρο του Ασύλου Ανιάτων κα. Ιωάννα Ηλιάδη, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδόσει υπουργική απόφαση με την οποία θα εξαιρεί τα κοινωφελή ιδρύματα από τη σχετική διάταξη της επιβολής του clawback.

Επίσης, ορίστηκε συνάντηση της Διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων με τον υπουργό Υγείας την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, προκειμένου να εξεταστούν τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Ασυλο Ανιάτων, οι οποίες αγγίζουν το 1,7 εκατ. ευρώ.

Η Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων επιθυμεί να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για την άμεση παρέμβασή του και τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τις ενέργειες του.

Μετά την εξέλιξη αυτή, αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη 16 Ιουλίου έξω από το υπουργείο Υγείας».