Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους υπαλλήλους των δήμων και των περιφερειών να βρίσκονται σε απεργία μέχρι την Τετάρτη και τους δημάρχους να απειλούν με συντονισμένη παραίτησή των δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα. 

Η συνάντηση των εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, φαίνεται πως όχι μόνο δεν εκτόνωσε την κατάσταση αλλά την επιβάρυνε.

Βασικό αίτημα των δημάρχων είναι να παραληφθεί η διάταξη που προβλέπει ποινικές διώξεις για τους δημοτικούς άρχοντες, οι οποίοι δεν τηρούν τις προθεσμίες κατάθεσης μηνιαίου ισολογισμού.

Επίσης η ΚΕΔΕ έχει ενστάσεις όσον αφορά στις διατάξεις υποβολής οικονομικών στοιχείων των δήμων στο Παρατηρητήριο, το οποίο θα ελέγχεται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Το επιχείρημα των δημάρχων είναι ότι δεν υπάρχει η υποδομή για την κατάρτιση μηνιαίων ισολογισμών, μιας και το προηγούμενο μέτρο των τριμηνιαίων αναφορών οικονομικών στοιχείων είχε αποδειχθεί στην πράξη μη εφαρμόσιμο.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόκειται να συμμετέχουν στη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΕΣΕΕ και συμμετοχή των εργαζομένων στη συλλαλητήριο την Τρίτη το βράδυ.