Μόνο η αρχή φαίνεται πως είναι οι εκπαιδευτικοί των τεχνικών λυκείων και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός των 2.500 εργαζόμενων που θα βγει άμεσα σε διαθεσιμότητα είναι μικρός σε σχέση με το σχέδιο που θα εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η ριζική μείωση των σχολικών μονάδων και των τμημάτων σε συνδυασμό με την αύξηση ωραρίου θα οδηγήσει σε υπεράριθμους εκπαιδευτικούς αλλά και σε εκπαιδευτικούς χωρίς οργανική θέση, δηλαδή εκπαιδευτικούς έτοιμους προς διαθεσιμότητα με βάση τους νέους νόμους.

Ήδη η αύξηση ωραρίου έχει δρομολογηθεί. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, μέχρι την έναρξη της μεθεπόμενης σχολικής χρονιάς δηλαδή, δρομολογείται και η μείωση κατά 7% ως 10% των σχολικών μονάδων και των τμημάτων μέσω συγχωνεύσεων.

Έτσι θα προκύψει μια σειρά εκπαιδευτικών χωρίς οργανική θέση, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός εκείνων που δεν συμπληρώνουν τις απαραίτητες ώρες εργασίας.

Ουσιαστικά μέσα στους επόμενους 17 μήνες αναμένεται να βγουν σε διαθεσιμότητα από τον χώρο της εκπαίδευσης 10.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές.

Εκείνοι που φαίνεται ότι βρίσκονται ψηλά στην λίστα, είναι κυρίως γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής και ξένων γλωσσών, αλλά και θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, μουσικοί και καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Ωστόσο, μετά την αύξηση του ωραρίου μπαίνουν στο «στόχαστρο» και φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί.