Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να εξαιρεθεί το Άσυλο Ανιάτων από το λεγόμενο clowback (συμψηφισμός οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ όπως προβλέπεται για τις ιδιωτικές κλινικές) και να πάρει μια μικρή παράταση ζωής.

Παράταση γιατί, όπως αποκαλύπτει στο newpost η πρόεδρος Ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη, η σωτηρία δεν μπορεί να είναι μόνιμη με μια μόνο παρέμβαση, και ζητά «να εξαιρεθεί από το σχετικό νόμο το Άσυλο και όχι να υπάρξει μεταγενέστερη υπουργική απόφαση, αφού, άλλωστε πρόκειται για φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο».

Όμως τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και φάνηκαν πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν το ίδρυμα και οι 220 κατάκοιτοι τρόφιμοι έμειναν χωρίς ρεύμα, το οποίο επανήλθε πάλι με πολιτική παρέμβαση.

«Τα προβλήματά μας ξεκίνησαν ταυτόχρονα με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ», λέει στο newpost η Ιωάννα Ηλιάδη. «Ο οργανισμός μας χρωστάει 1,7 εκατομμύρια ευρώ από νοσήλεια, ενώ έχουμε μια προηγούμενη οφειλή 800.000 ευρώ από τις εκκαθαρίσεις που έγιναν στα ταμεία για να συσταθεί ο ΕΟΠΥΥ. Αυτά τα χρήματα τα ζητάμε και οι διοικήσεις όλων των ταμείων δηλώνουν αναρμόδιες. Ο ΕΟΠΥΥ μας στέλνει στον ΟΓΑ, ο ΟΓΑ στο ΙΚΑ και όλοι μαζί πίσω στον ΕΟΠΥΥ».

Όμως τα χρέη είναι ακόμη περισσότερα καθώς το Άσυλο Ανιάτων διαθέτει ακίνητη περιουσία που τόσα χρόνια διαχειριζόταν και αξιοποιούσε έχοντας ανταπόδοση.

«Τώρα τα περισσότερα κτίρια είναι ξενοίκιαστα ενώ όσοι ενοικιαστές δεν έχουν φύγει καθυστερούν να πληρώσουν. Και για τους ιδιώτες το καταλαβαίνουμε, είναι δύσκολες εποχές για όλους, αλλά.... μας έχει “φεσώσει” και το δημόσιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, κρατικές υπηρεσίες που έφυγαν από τα κτίρια του Ασύλου δεν εξόφλησαν τα χρέη τους από τα ενοικιοστάσια. Σήμερα χρωστούν:

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού 200.000 ευρώ για το γραφείο του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.

-Το Ελληνικό Φεστιβάλ 15.000 ευρώ για τα γραφεία της Διοίκησης.

Πολυκλινική Αθηνών 25.000 ευρώ για το κτίριο στο οποίο ακόμη στεγάζεται.

Αυτά, την ώρα που οι 150 υπάλληλοι του Ασύλου παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Νοέμβριο.

 

 

TAGS