Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Μία μέρα μετά τη δίωξη εναντίον του για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην διοικητής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης απαλλάσσεται τελικά για την υπόθεση του «παγώματος στη διαδικασία είσπραξης προστίμων για λαθρεμπορία καυσίμων», για την οποία κατηγορούνταν επίσης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με βούλευμα που εξέδωσε απαλλάσσει οριστικά και αμετάκλητα τόσο τον Γ. Καπελέρη από την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου όσο και την συγκατηγορούμενή του στην υπόθεση, αρμόδια διευθύντρια στη Διεύθυνση Τελωνείων.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση είχε αρχίσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς ύστερα από τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» στο υπουργείο Οικονομικών που «μπλοκάρει την είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει την παραίτηση του κ. Καπελέρη από τη θέση του διοικητή του ΣΔΟΕ, ο οποίος τότε είχε υποστηρίξει (και ενώπιον των δικαστικών αρχών) πως το πρόβλημα οφειλόταν σε δυσλειτουργία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.