Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια των Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων και πυροσβεστικών αυτοκινήτων, κατασκευής της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι θα παρατάξουν τα οχήματα στις δύο πλευρές της εθνικής οδού και θα μοιράζουν στους διερχόμενους οδηγούς ενημερωτικό υλικό, σχετικά με τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε κραταιά αμυντική βιομηχανία, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Δεν προτίθενται, πάντως, να διακόψουν την κίνηση επί της εθνικής οδού. «Κατεβάζουμε τα οχήματα στους δρόμους για να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Κάποτε δεν είχαμε παραγωγή. Σήμερα έχουμε παραγωγή και δεν έχουμε κεφάλαια για να την "τρέξουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γεώργιος Μαυρομάτης.

Η ΕΛΒΟ έχει σήμερα στις γραμμές παραγωγής πρόγραμμα κατασκευής 309 οχημάτων για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, συν κάποιες ανακατασκευές για τον ελληνικό στρατό, έργα τα οποία, ωστόσο, παραμένουν "παγωμένα", λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι -οι οποίοι, σημειωτέον, δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΛΒΟ- είχαν αποφασίσει να δώσουν στη διοίκηση δεκαπενθήμερη πίστωση χρόνου, προκειμένου να βρει λύσεις στα εξαιρετικά πιεστικά προβλήματα ρευστότητας της αμυντικής βιομηχανίας.

Η διοίκηση είχε δεσμευτεί έναντι των εργαζομένων για ομαλοποίηση της κατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η προθεσμία που είχαν δώσει οι εργαζόμενοι παρήλθε, χωρίς να σημειωθούν θετικές εξελίξεις.

«Μάννα εξ ουρανού» θα μπορούσε να αποτελέσει για την ΕΛΒΟ το άνοιγμα νέας γραμμής πίστωσης από τράπεζες, με αντικείμενο τη χορήγηση δανείου 15 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης, συν άλλα 15 εκατ. για έκδοση εγγυητικών επιστολών, με εγγύηση του δημοσίου. Σύμφωνα πάντως με τον κ.Μαυρομάτη, «οι τέσσερις τράπεζες που έδειξαν ενδιαφέρον θέτουν πολλούς όρους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προς το παρόν θετική εξέλιξη».

Κατά τον ίδιο, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας περιμένει ενδεχομένως να υπάρξουν νεότερα σε αυτό το μέτωπο, πριν ορίσει ημερομηνία πραγματοποίησης νέας γενικής συνέλευσης της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία γενική συνέλευση, που είχε ματαιωθεί λόγω τριών κατά σειρά αναβολών, επρόκειτο να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, κατά περίπου 24 εκατ. ευρώ.