Μετ' εμποδίων γίνεται σε πολλές περιπτώσεις η έξοδος στη σύνταξη και με τους ασφαλισμένους να αντιμετωπίζουν πέντε παγίδες στον δρόμο για το... ταμείο

Σύμφωνα με το «Έθνος», για παράδειγμα, η πρόωρη σύνταξη εξασφαλίζει την ταχύτερη έξοδο από την αγορά εργασίας. Ωστόσο το «τίμημα» μπορεί να είναι υψηλό, με τη μείωση στη σύνταξη να φτάνει έως και το 30% για την πενταετία.

Μάλιστα περικοπές μπορεί να γίνουν και στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς ο υποψήφιος συνταξιούχος πρέπει να έχει πιάσει το όριο σε όλα τα Ταμεία. Στην αντίθετη περίπτωση θα πάρει κανονικά το ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξή του από το ένα Ταμείο και τμηματικό ποσό από τον δεύτερο φορέα (στον οποίο δεν έχει το όριο ηλικίας).

Ακριβά μπορεί να κοστίσει και η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, κυρίως αν επιλεγεί η αναγνώριση του στρατού. Για την πλειονότητα των πλασματικών ετών το τίμημα είναι 168 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχουν και πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν (τα οποία, ωστόσο, δεν οδηγούν σε προσαύξηση της σύνταξης). Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άνδρες που δουλεύουν στο Δημόσιο, καθώς η εξαγορά πλασματικών ετών, αντί να επισπεύσει, μπορεί να καθυστερήσει τη συνταξιοδότηση.

Στόχος πρέπει να είναι η συμπλήρωση 25ετίας τη διετία 2011-2012 (οπότε ισχύουν μειωμένα όρια) και επομένως πρέπει να αποφεύγονται επιλογές που οδηγούν σε θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010.

Οσον αφορά το ΙΚΑ, όσοι επιθυμούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία. Μάλιστα ο συγκεκριμένος χρόνος των 100 ημερών δεν καλύπτεται με εξαγορά των πλασματικών ετών του Ν. 3863/2010, ούτε με αναγνώριση του στρατού.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και μετά την έξοδο στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Πέντε διαφορετικές διατάξεις «ψαλιδίζουν» τις συντάξεις (ξεκινώντας από ποσά άνω των 1.000 ευρώ), με τον... λογαριασμό να είναι υψηλότερος για όσους είναι κάτω των 60 ετών.