Η Πρωτοβουλία Μαζικών Φορέων και Επιχειρήσεων της Χίου «ΠΑΜΕ ΧΙΟ» καλεί πολίτες και κράτος στη δημιουργίας μιας νέας και συλλογικής προσπάθειας για την προβολή και οικονομική ενίσχυση του νησιού.

Οι κάτοικοι του νησιού μετρούν τις πληγές τους από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 που έπληξε το νότιο μέρος του νησιού - στο οποίο ευδοκιμεί το μοναδικό παγκοσμίως δενδρίλιο που παράγει τη χιώτικη μαστίχα, όπου είχε συνέπειες τόσο περιβαλλοντικες όσο και οικονομικές

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τον περασμένο Άυγουστο, όλοι μας βρεθήκαμε μάρτυρες, σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που αντιμετώπισε το νησί της Χίου. Αναφερόμαστε στην καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Νότιο μέρος του νησιού--στο οποίο ευδοκιμεί το μοναδικό παγκοσμίως δενδρίλιο που παράγει τη χιώτικη μαστίχη --  και είχε ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές.

Από την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις του Νοτίου μέρους του νησιού καθώς και το 25% της παραγωγής μαστιχόδεντρων.

 Τόσο οι περιβαλλοντικές όσο και οι οικονομικές συνέπειες από την πύρινη λαίλαπα, οδήγησαν σε σημαντική καθίζηση της τοπικής αγροτικής οικονομικής δραστηριότητας με σοβαρές συνέπειες και στον τουριστικό τομέα του νησιού. Δεδομένου μάλιστα ότι οι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τον Αύγουστο οι συνέπειες αυτής θα αποτυπωθούν ιδιαίτερα την φετινή σεζόν 2013 ώς απόρροια της καταστροφής αυτής.

Στα πλαίσια των ανωτέρω και σε μια προσπάθεια να τονωθεί και να προβληθεί το νησί μας, ως τουριστικό προϊόν, επιχειρηματικοί φορείς του νησιού (Ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, ενοικιαζόμενα συγκροτήματα, εστιατόρια κλπ), πήραν την πρωτοβουλία της δημιουργίας μιας νέας και συλλογικής προσπάθειας για την προβολή και οικονομική ενίσχυση του νησιού μας.

Στόχος της πρωτοβουλίας «ΠΑΜΕ ΧΙΟ» είναι η προβολή του νησιού της Χίου ως τουριστικός προορισμός (θερινός και χειμερινός), η ανάδειξη του πλήθους αγροτικών προϊόντων (μαστίχα, εσπεριδοειδή, γλυκά κλπ), η ανάδειξη των μνημείων ενδιαφέροντος (θρησκευτικοί ναοί και αρχιτεκτονικής ομορφιάς χωριά) και γενικότερα η ανάδειξη και οικονομική ενίσχυση του νησιού και των επιχειρήσεων του, μέτα την καταστροφική πυρκαγιά που το έπληξε.

Ελπίζουμε ότι η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το πνεύμα αλληλεγγύης της σημερινής εποχής, να οδηγήσει στην στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας και να δώσει  "ψήφο εμπιστοσύνης", σε ένα  ακριτικό νησί της ελληνικής επικράτειας, το οποίο χρειάζεται την υποστήριξή τους  λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν.

Είναι αυτονόητο ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό (Ξενοδοχεία, βιοτεχνίες κλπ) θα συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή με πολύ ελκυστικές προσφορές προς τα μέλη σας, ώστε να τα διευκολύνουν, να επιλέξουν το νησί μας, για τις διακοπές τους.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς της Χίου, έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.pamexio.gr, στην οποία με ευκολία, μπορείτε να βρείτε πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την Χίο καθώς και τις προσφορές των επιχειρήσεων.

Πρέπει να σας πληροφορήσουμε, ότι μέχρι σήμερα, έχουν επιδείξει την αλληλεγγύη τους και έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια ενίσχυσης του νησιού μας, φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, η Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών Ελλάδος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας.

Με εφαλτήριο λοιπόν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται για την οικονομική ενίσχυση του νησιού, παρακαλούμε και για την δική σας συμβολή».

TAGS