'Ανοιξε, χθες το βράδυ, τις πύλες της η 11η Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρία Καλογεράκη, και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη. Παρόντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, εκπρόσωποι των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, ομοσπονδιών, συλλόγων, σωματείων.

Την έκθεση άνοιξε με την ομιλία του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού για τον πρωτογενή τομέα και για δεύτερη χρονιά και τον εμπορικό κόσμο, έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη καμπή για τη χώρα και τους πολίτες.

Επίσης, άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί το κεντρικό κράτος η οποία όπως ανέφερε έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού την απαξιώνει, καθιστώντας την αδύναμη να ανταποκριθεί και στις καθημερινές ανάγκες των δημοτών.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, αφού μίλησε για τη σημασία της έκθεσης για την οικονομία του νησιού, χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως πετυχημένο θεσμό για τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης. Αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τόνισε ότι «η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευμένες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων.

Εξάλλου, ο κ. Αρναουτάκης, αφού υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει εκθεσιακά γεγονότα που προβάλλουν και προωθούν το νησί αναφέρθηκε στο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης που υλοποιείται με στόχο, όπως είπε, «τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, την ποιοτική - βιολογική γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, την εκπαίδευση των αγροτών, τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, την προβολή και προώθηση των αγροτικών μας ποιοτικών προϊόντων και της Κρητικής κουζίνας και διατροφής».

Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Αλιφιεράκης, σημείωσε ότι τέτοιου είδους εκθεσιακά γεγονότα αυξάνουν τη δυνατότητα προβολής και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που είναι το ζητούμενο στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Το Επιμελητήριο Ηρακλείου», πρόσθεσε, «συμμετέχει και στηρίζει την 11η Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, μια έκθεση που στοχεύει να τονώσει την αγροτική οικονομία στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσφέροντας διέξοδο στον αγροτικό και εμπορικό κόσμο της περιφέρειας, έτσι ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να προγραμματίσει για το μέλλον».

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον δήμο Μινώα Πεδιάδας στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και στηρίζεται απότο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 24 Ιουλίου με ώρες λειτουργίας 17:30 - 22:30 τις καθημερινές και 10:30 - 14:30 , 17:30 - 22:30 το Σαββατοκύριακο.