Όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους των πόλεων της Ηλείας, θα συναντήσει κλειστά καταστήματα. Μαγαζιά- κυρίως εμπορικά- οι ιδιοκτήτες των οποίων «πάλεψαν» για τη διατήρηση τους ωστόσο η μείωση της αγοραστικής δύναμης και κυρίως η αύξηση των υποχρεώσεων τους οδήγησαν στο λουκέτο.
 
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2010 μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 2.500 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους εμπορικά, σε ολόκληρο το Νομό, έβαλαν λουκέτο ενώ την ίδια χρονική περίοδο, άνοιξαν 1698 εκ των οποίων το 80% σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών και όχι με το εμπόριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας από το 2010 έως σήμερα έκαναν οριστική διαγραφή 1.766 καταστήματα ενώ περίπου 900 μαγαζιά ακόμα έχουν κλείσει  χωρίς ωστόσο να μπορούν λόγω χρεών (Δ.Ο.Υ., ΤΕΒΕ κτλ) να προχωρήσουν και επίσημα – στα χαρτιά- σε λουκέτο.

Ο κλοιός, σφίγγει ολοένα και περισσότερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι προβλέψεις τόσο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου όσο και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων είναι δυσοίωνες

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θάνος Σκορδαλής ο οποίος αναλύοντας τα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 (μέχρι τον Ιούλιο) σε όλη την Ηλεία, επισήμανε ότι πλέον αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει… μέλλον. «Από το 2010 ξεκίνησε ο κατήφορος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς πλέον τα καταστήματα που κλείνουν είναι περισσότερα από αυτά που ανοίγουν. 

Μάλιστα μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται ο αριθμός των διαγραφών να αυξηθεί τρομακτικά καθώς πρέπει να συνυπολογίσουμε στα τωρινά στοιχεία ακόμα ένα 45-55% σε επαγγελματίες που έχουν κάνει προσωρινή διακοπή και δεν φαίνεται ακόμα στα στοιχεία. Το ανησυχητικό βέβαια είναι πως το 80% των ενάρξεων δεν αφορούν εμπορικά καταστήματα αλλά μαγαζιά παροχής υπηρεσιών. Όπως αντιλαμβάνεστε το κύμα των λουκέτων θα συνεχιστεί και από Σεπτέμβρη τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα».

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία στην Ηλεία το 2010 άνοιξαν 542 καταστήματα και έκλεισαν 537, το 2011 άνοιξαν 444 και έκλεισαν 451, το 2012 άνοιξαν 460 και έκλεισαν 514 ενώ από τις αρχές του 2013 μέχρι και σήμερα άνοιξαν 252 και έκλεισαν 264.  Στα «λουκέτα» θα πρέπει να προσθέσετε το 50% τουλάχιστον του αριθμού των διαγραφών καθώς πρόκειται για καταστήματα τα οποία έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν κάνει οριστική διαγραφή λόγω χρεών.