Η καλή όραση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή σωµατική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα κι αν φαινομενικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν θα πρέπει να αμελείτε τον οφθαλμολογικό έλεγχο των παιδιών σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού γίνεται μετά τη γέννηση του και στη συνέχεια, αν όλα είναι καλά, θα πρέπει να εξετάζεται από παιδοφθαλμίατρο στο 1ο έτος, στο 3ο έτος και στο 5ο έτος.

Τα πιο συνηθισμένα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά είναι ο στραβισμός, η αμβλυωπία, η υπερμετρωπία, η μυωπία και ο αστιγματισμός. Αρκετές φορές, παρά το μικρό της ηλικίας τους, τα παιδιά αναγκάζονται να φορέσουν γυαλιά. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:
  • Επιλέξτε έναν σκελετό που να ταιριάζει με το μέγεθος και το σχήμα προσώπου του παιδιού.
  • Αποφύγετε τους μεταλλικούς σκελετούς, γιατί εύκολα παραμορφώνονται και προτιμήστε έναν κοκάλινο ή ακόμα καλύτερα έναν σκελετό από τιτάνιο.
  • Επειδή στα παιδιά η ράχη της μύτης είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα η στήριξη των γυαλιών να γίνεται δύσκολα, καλό θα είναι να υπάρχει σέλα σιλικόνης.
  • Οι φακοί θα πρέπει να είναι άθραυστοι και οργανικοί, δηλαδή από ένα ειδικό πλαστικό υλικό. Οι οργανικοί φακοί είναι πιο ελαφριοί και δεν βαραίνουν το παιδί.

Να θυμάστε ότι σε περίπτωση που το παιδί φορέσει γυαλιά, θα πρέπει να εξετάζεται συχνά από τον παιδοφθαλμίατρο, ο οποίος θα κρίνει αν και πότε αυτά θα πρέπει να αλλαχθούν. Τα νήπια συνήθως εξετάζονται κάθε 6 - 12 μήνες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά κάθε δύο χρόνια περίπου.