Σειρά δράσεων, με τις οποίες επιδιώκεται η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στο Ζεφύρι Αττικής, αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδη, ο υπουργός, Χρ. Παπουτσής, αφού αναφέρεται στον ιδιαίτερο πληθυσμιακό χαρακτήρα της περιοχής (μεγάλος αριθμός ρομά, παλινοστούντες, αλλοδαποί κ.α.), παράγων, «που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εκδήλωση διαφόρων παραβατικών συμπεριφορών» και «υπαγορεύει ειδικό σχεδιασμό για την αστυνόμευσή της», επισημαίνει ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, στο οποίο έχει προχωρήσει το υπουργείο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αστυνομικές επιχειρήσεις και έρευνες σε παραπήγματα, καταυλισμούς κ.λπ.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πλέγμα μέτρων, ενεργειών και εξειδικευμένων δράσεων για την εφαρμογή των οποίων δραστηριοποιούνται το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας Ζεφυρίου και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Όπως σημειώνει ο υπουργός, για την αστυνόμευση της περιοχής διατίθενται αστυνομικοί και από άλλες υπηρεσίες, ενώ περιπολούν πεζοί και εποχούμενοι αστυνομικοί.