Δύο σοβαρές επιθέσεις δέχθηκαν αποικίες του παγκοσμίως απειλούμενου είδους των αργυροπελεκάνων, την τελευταία εβδομάδα στα εθνικά πάρκα της Βιστωνίδας και του Αμβρακικού. Στην Βιστωνίδα βρέθηκαν 18 νεκρά πουλιά και 10 σκελετοί τους, ενώ στον Αμβρακικό άγνωστοι κατέστρεψαν τις φωλιές και τα αυγά τους όπως είχαν πράξει και πέρσι τέτοια εποχή.

Με ανακοίνωσή της, η Ορνιθολογική Εταιρία καταγγέλλει το γεγονός, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ντροπή για τη χώρα όπου "αναπαράγεται το 30% των αργυροπελεκάνων και οφείλει να προστατεύει τους υγροβιότοπους για τους οποίους και χρηματοδοτείται". Πρέπει, σημειώνεται, να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των εθνικών πάρκων από τη λαθροθηρία και να διευθετηθούν οι εντός τους δραστηριότητες.

Ακόμη να γίνουν ρυθμίσεις, είτε με την ένταξη των ψαράδων σε καθεστώς αποζημίωσης για τις απώλειές τους, είτε με την επιδότηση μέσων για την προστασία των ψαριών από τα ψαροφάγα πουλιά. Τέλος ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο γνωρίζει το πρόβλημα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, να ενισχύσει θεσμικά και να συντονίσει κεντρικά τη φύλαξη των πάρκων.