current views are: 1

22 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση10:01

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Κούπα

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε την ΕΛ.ΑΣ. και όλους τους αστυνομικούς για την συνεχή προσπάθειά τους τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην επιχείρηση για τη σύλληψη των δραπετών. 

Δημοσίευση 10:01’
αρθρο-newpost

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε την ΕΛ.ΑΣ. και όλους τους αστυνομικούς για την συνεχή προσπάθειά τους τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην επιχείρηση για τη σύλληψη των δραπετών. 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε σε συνέντευξη Τύπου την ΕΛ.ΑΣ. και όλους τους αστυνομικούς για την συνεχή προσπάθειά τους τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην επιχείρηση για τη σύλληψη των δραπετών.

Όπως σημειώθηκε από τον υπουργό, απασχολούνται από την πρώτη μέρα της γιγαντιαίας επιχείρησης τουλαχιστόν 580- 750 αστυνομικοί, οι οποίοι «βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα μακριά από τις εστίες τους». 

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε και το Λιμενικό για την συμβολή του και τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλιτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στα αίτια της εν λόγω υπόθεσης που μετρά πάνω από τέσσερις μήνες με πρωταγωνιστές τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. «Τα αίτια εντοπίζονται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα» διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

«Εκφράζω την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης και αν καταστεί αυτό δυνατό μέχρι να οδηγηθούν όλοι οι δράστες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης», σημείωσε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας και ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας δήλωσαν ότι οι δύο δραπέτες έπεσαν σε μπλοκο της ΕΚΑΜ και όταν κλήθηκαν να παραδοθούν πυροβόλησαν και οι δύο με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μάχη, κατά την οποία έπεσε νεκρός ο Μαριάν Κόλα

Ο Ιλίρ Κούπα, για τον οποίον δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει τραυματιστεί, κατάφερε να διαφύγει εκμεταλλευόμενος την ομίχλη.

Σε ερώτηση, αν στο διάστημα αυτό έχουν γίνει λάθη από την πλευρά των διωκτικών αρχών, γι΄αυτό και υπήρξαν η δολοφονία της 25χρονης κοπέλας στα Ισθμια στις 29 Μαρτίου, και του αστυνομικού στο Δίστομο στις 17 Ιουνίου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ν. Παπαγιαννόπουλος, απάντησε: «Ουδέν σχόλιον».

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι στην κατοχή του Κόλα βρέθηκαν ένα Καλάσνικοφ με διπλή γεμιστήρα, μια χειροβομβίδα και ένα πιστόλι μπλοκ, που ανήκε σε αστυνομικό του Τμήματος Ασφαλείας Λειβαδιάς και το οποίο είχαν πάρει οι δραπέτες στη φονική συμπλοκή στο Δίστομο. Επίσης, δίπλα του βρέθηκε και ένα τρανζίστορ το οποίο εκτιμάται ότι είχε για να ακούει από τις ειδήσεις την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας αντιστράτηγος Δ. Τσακνάκης, εξετάζεται η εκδοχή να προσέφεραν βοήθεια στον Κόλα και τον Κούπα άτομα από την περιοχή.

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Ήπειρο

Στο Άνω Ζάλογγο της Ηπείρου επικεντρώνουν οι αστυνομικοί τις έρευνες τους για τον εντοπισμό του δραπέτη Ιλίρ Κούπα, ο οποίος φέρεται να είναι τραυματισμένος.

Τα ΕΚΑΜ παραμένουν στην περιοχή και οι θερμικές κάμερες που όλο το βράδυ «αναζητούσαν« τα ίχνη του δραπέτη αναμένεται να δώσουν επιπλέον στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Κούπα είναι τραυματισμένος και δύσκολα θα έχει αντέξει να μετακινηθεί το βράδυ, επομένως πιθανόν να βρίσκεται κρυμμένος σε κάποια κρυψώνα. Ωστόσο, όλα τα σενάρια παραμένουν «ανοιχτά». Σημαντικό κρίνεται για την ΕΛ.ΑΣ. να συλληφθεί ο Κούπα, ώστε κατά την ανάκριση να αποκαλύψει τη δράση των δραπετών τους τέσσερις αυτούς μήνες συνολικά από την ημέρα της απόδρασης.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν πάντως χτες στο ρέμα του Ζαλογγοπόταμου, σε απόσταση 600 μέτρων από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο διαβόητος δραπέτης Μαριάν Κόλα ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα σακίδιο με τρόφιμα και εκτιμάται ότι τα ευρήματα ανήκουν στον καταζητούμενο αλβανό δραπέτη Ιλίρ Κούπα.

Η εντύπωση, δε, ότι ο Κόλα με τον Κούπα ήταν είτε «φιλοξενούμενοι», είτε είχαν βρει κρησφύγετο σε κάποιο σπίτι είναι έντονη εξαιτίας των ευρημάτων που βρέθηκαν πάνω στον νεκρό Κόλα.

Ο θάνατος του Κόλα

Νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών έπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά τις 4, έπειτα από συμπλοκή στα βουνά του Σουλίου, ο διαβόητος δραπέτης των φυλακών Τρικαλών που αναζητείται εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία της 25χρονης στην Κόρινθο αλλά και στη δολοφονία του αστυνομικού στο Δίστομο, Μαριάν Κόλα. Ο Κόλα ήταν μάλλον έτοιμος για να σκοτώσει καθώς άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά μόλις αντιλήφθηκε την αστυνομική παρουσία. Ωστόσο, η ενέδρα των ΕΚΑΜ ήταν καλά οργανωμένη και αιφνιδίασαν τους δύο δραπέτες.

Η συμπλοκή έλαβε χώρα έξω από το χωριό Βροσύνα, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο, όπου οι δραπέτες κινούνταν πεζή.

Στο σημείο αυτό είχαν χαθεί τα ίχνη των δύο καταζητούμενων δραπετών πριν από 15 ημέρες. Οι άνδρες των ΕΚΑΜ είχαν στήσει ενέδρα στους δύο δραπέτες, τους οποίους και κατάφεραν να αιφνιδιάσουν. Ωστόσο, ο Μαριάν Κόλα μόλις αντιλήφθηκε την αστυνομική παρουσία άρχισε αμέσως να πυροβολεί αδιακρίτως με τα καλάσνικοφ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 26χρονου άνδρα των ΕΚΑΜ. Τέσσερις κάλυκες, από το καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησε ο κακοποιός Μαριάν Κόλα εναντίον των ανδρών των ΕΚΑΜ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρέθηκαν κατά την αυτοψία στον χώρο της συμπλοκής τα ξημερώματα.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με ριπές και σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατροδικαστικής Θ. Βουγιουκλάκη μία σφαίρα στην πλάτη, από απόσταση 20-30 μέτρων, προκάλεσε στον κακοποιό  θανατηφόρο τραύμα στην πλάτη. Σήμερα θα γίνει η νεκροψία-νεκροτομή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο χώρο της συμπλοκής, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov με διπλό γεμιστήρα

Ένα πιστόλι Glock με δύο γεμιστήρες

Μια  αυτοσχέδια χειροβομβίδα.

 


σχετικα αρθρα