Τα μηχανογραφικά δελτία έχουν κατατεθεί από χιλιάδες υποψηφίους και όλοι πλέον αναμένουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Σύμφωνα με το protothema. gr για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κάνουν λόγο για πτώση των βάσεων ακόμα και 500 μόρια στις περιζήτητες Ιατρικές, ενώ όσον αφορά στις πολυτεχνικές σχολές, η πτώση θα αγγίξει ακόμα και τα 1.000 μόρια.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα κυμανθεί από 150 έως 400 μόρια. Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στις περιζήτητες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα δουν τις σχολές ακόμα και 300 μόρια πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι. Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στα τμήματα Ψυχολογίας. 

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η καθοδική τροχιά των βάσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ή ακόμα και τα 600 μόρια σε ορισμένες φυσικομαθηματικές σχολές, κυρίως της επαρχίας. Οι αντίστοιχες σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να ακολουθήσουν καθοδική πορεία που θα ξεκινά από 50 μόρια και θα φτάνει ακόμα και τα 500. Αντίθετα, τμήματα όπως Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ενδέχεται να καταγράψουν μικρή άνοδο λόγω της μείωσης των θέσεων εισακτέων.

Στο 3ο πεδίο, Ιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές αναμένεται να υποχωρήσουν από 100 έως 300 μόρια. Ειδικά φέτος θεωρείται δεδομένη η πτώση των βάσεων ακόμα και σε σχολές της Αθήνας. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια. Η Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης αναμένεται να φτάσει  τα 18.200-18.300 μόρια, ενώ η Κτηνιατρική του ίδιου Πανεπιστημίου θα πέσει λίγο κάτω από τα 18.000 μόρια. 

Στο 4ο πεδίο, τα πολυτεχνικά τμήματα τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και της επαρχίας τραβάνε την κατηφόρα, με την πτώση σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει μέχρι και τα 1.000 μόρια. Ακόμα και οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που κάθε χρόνο αποτελούν πόλο έλξης για τους υποψηφίους, θα έχουν σημαντική πτώση. Κι άλλες σχολές όμως, όπως το περιζήτητο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Υπολογιστών, θα δουν σημαντική πτώση των βάσεών τους. 

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, των οικονομικών σχολών, θα καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση , καθώς δεκάδες τμήματα θα έχουν καθοδική τροχιά. Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Επικοινωνίας θα έχουν πτώση έως και 600 μόρια. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, επί παραδείγματι, η βάση στο περιζήτητο Τμήμα Λογιστικής αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 17.500, μόρια ενώ το τμήμα Μάρκετινγκ θα πέσει κάτω από τα 16.000 μόρια.