Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

«Δεν ενεπλάκησαν ντόπιοι στο περιστατικό» λένε οι κάτοικοι των Μαλίων για τη δολοφονία του 20χρονου Βρετανού τουρίστα από 19χρονο συμπατριώτη του.

Το λένε, όμως, με μια αίσθηση ενοχής, καθώς επί δεκαετίες τώρα τα Μάλια είναι γνωστά για τα έκτροπα του καλοκαιριού.

«Επικρατεί ανησυχία, όχι τόσο στους ντόπιους που είναι συνηθισμένοι από έκτροπα, αλλά στους τουρίστες. Όπου υπάρχει νεανικός τουρισμός συμβαίνουν πολλά έκτροπα αλλά όχι να φτάσουμε και σε αυτό το σημείο», λέει στο newpost ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου – γέννημα θρέμμα των Μαλίων που δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά με τον τουρισμό- Σπύρος Κατσαμποξάκης.

«Πιστεύω ότι αυτό δεν θα πλήξει τον τουρισμό γενικότερα, δεν θα έχουμε ακυρώσεις κρατήσεων. Ούτε είδαμε κάποιους επισκέπτες να ετοιμάζονται για αναχώρηση από την περιοχή», συνεχίζει, δεν παραλείπει όμως να τονίσει: «Έχουμε ολοι ένα μερίδιο ευθύνης, το περισσότεροι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Το καλοκαίρι στα Μάλια έρχονται παιδιά από 17 μέχρι 25 χρονών και πρέπει να τα προσέχουμε σαν να ήταν δικά μας παιδιά. Ο σωστός επιχειρηματίας βλέπει πότε ο πελάτης του έχει πιει περισσότερο από όσο αντέχει. Οφείλει να σταματήσει να του σερβίρει  αλκοόλ. Ας πούμε κι ένα όχι όταν παραγγέλνουν. Είναι παιδιά».

«Αυτά συμβαίνουν συνέχεια εδώ. Όχι βέβαια τόσο σοβαρά περιστατικά αλλά τα προηγούμενα χρόνια μάλλον τυχαία δεν θρηνήσαμε θύματα», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου Βαγγέλης Περράκης.

Επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουν επί χρόνια: «Τα Μάλια παρουσιάζονται από τα ταξιδωτικά γραφεία του εξωτερικού ως η περιοχή όπου μπορείς να κάνεις τα πάντα χωρίς να έχεις συνέπειες. Έχουμε κατά καιρούς κάνει συναντήσεις με τους πρέσβεις, με τα τουριστικά γραφεία και τους προέδρους τους, ζητώντας να στραφούν σε ποιοτικότερο τουρισμό. Όμως υπάρχει υπερπληθώρα καταλλυμμάτων που πρέπει με κάθε τρόπο να γεμίσουν».