Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά τις καταγγελίες ότι στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιείται  επικίνδυνο φυτοφάρμακο για να... ωριμάζουν γρήγορα οι μπανάνες.

Την παραγγελία για την προκαταρκτική εξέταση έλαβαν τα μέλη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που καλούνται να διερευνήσουν τόσο την τέλεση φορολογικών αδικημάτων από την πλευρά του καταστηματάρχη όσο και του αδικήματος της χρήσης και κατοχής επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, όπως προβλέπεται από τον σχετικά πρόσφατο νόμο 4036/12.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας τα μέλη του ΣΔΟΕ αναμένεται να συγκεντρώσουν όλα τα έγγραφα που αφορούν τη χρήση του συγκεκριμένου επικίνδυνου φυτοφαρμάκου, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως όμως και το ενδεχόμενο και άλλοι εισαγωγείς και διακινητές μπανάνας να το χρησιμοποίησαν στο παρελθόν. Παράλληλα, θα αναζητηθεί και ο άνθρωπος που έκανε την καταγγελία στο υπουργείο, καθώς θεωρείται ότι είναι έμπορος λαχανικών, ο οποίος αντιλήφτηκε τη χρήση του φυτοφαρμάκου.

Η υπόθεση έγινε γνωστή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τις αρχές του χρόνου, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, η οποία αξιοποιήθηκε. Σύμφωνα με την καταγγελία, σε συγκεκριμένο κατάστημα εμπορίας φρούτων και λαχανικών της λαχαναγοράς, στις αρχές Δεκεμβρίου 2012 χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, με στόχο οι πράσινες εισαγόμενες μπανάνες να κιτρινίζουν αμέσως και να πωλούνται ακριβότερα στην αγορά.