Αυτό κι αν είναι θαύμα! Μια 38χρονη γυναίκα από την Κρήτη η οποία προσβλήθηκε στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της από καρκίνο του μαστού, γέννησε πριν λίγα 24ωρα ένα υγιέστατο κοριτσάκι, ενώ στη διάρκεια της κύησης υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου με την μέθοδο του λεμφαδένα φρουρού αλλά και σε χημειοθεραπεία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνιο Μακρυγιαννάκη, ο οποίος είχε αναλάβει την γυναίκα, πρόκειται για 1 από τα 25 περιστατικά που έχουν καταγραφεί διεθνώς.

Την 38χρονη παρακολουθούν επίσης ο χειρούργος ογκολόγος Γιάννης Ασκοξυλάκης, ο οποίος την χειρούργησε και ο παθολό- γος-ογκολόγος Κώστας Καλπάκης.

Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση, είχαν προηγηθεί εξετάσεις που ήταν καθαρές Η γυναίκα η οποία είναι κάτοικος Ιεράπετρας έμεινε έγκυος με εξωσωματική ενώ περίπου 1 χρόνο πριν είχε υποβληθεί σε μαστογραφία και υπέ- ρηχο, εξετάσεις που ήταν καθαρές.

Ωστόσο, στον 5ο μήνα της κύησης ένιωσε πόνο και βάρος στο αριστερό στήθος και ενημέρωσε το γιατρό της. Έγινε ψηλάφιση και νέο υπερηχογράφημα που έδειξαν τον όγκο σε πολύ πρώιμο στάδιο.

“Κάναμε ιατρικό συμβούλιο με τους κ.κ. Καλπάκη και Ασκοξυλάκη και ενημερώσαμε τη γυναίκα για το τι έπρεπε να γίνει. Ούτε μια στιγμή δεν σκέφθηκε να διακόψει την κύηση, ήταν αποφασισμένη εκείνη και ο σύζυ- γός της να το αντιμετωπίσουν και όλα πήγαν πολύ καλά' είπε ο κ.Μακρυγιαννάκης.

Το παιδί γεννήθηκε την περασμένη Τετάρτη με καισαρική είναι κοριτσάκι και απόλυτα υγιές. Ήδη βρίσκεται στο σπίτι με τους γονείς του, που είναι ιδιαίτερα ευτυχείς”.

Μετά το χειρουργείο και με βάση τις ιστολογικές εξετάσεις επιλέχθηκαν 2 σχήματα χημειοθεραπείας τα οποία και ακολούθησε όσο ήταν έγκυος ενώ θα ακολουθήσουν 2 ακόμη σχήματα χημειοθεραπείας το επόμενο διάστημα.