Ελλείψεις αποθεμάτων ασπιρίνης εμφανίζονται στα περισσότερα ελληνικά φαρμακεία λόγω της χαμηλής τιμής της, η οποία προκαλεί εκ νέου εξαγωγές της καθώς και μειωμένη προμήθεια από την παρασκευάστρια εταιρειά, γράφουν "Τα Νέα".

Οι φαρμακαποθήκες δεν ικανοποιούν τις παραγγελίες των φαρμακοποιών, καταλογίζοντας την ευθύνη στην παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, τη Bayer, η οποία δεν στέλνει τις απαραίτητες ποσότητες εξαιτίας της χαμηλής τιμής της στην ελληνική αγορά, απόρροια της δραστικής μειωσης των τιμών τους πριν από ένα χρόνο, έπειτα από απόφαση της τότε υουργού Οικονομίας, κ. Λούκας Κατσέλη. Από την άλλη πλευρά, οι παράλληλες εξαγωγές είναι ο δεύτερος λόγος για τις ελλείψεις, αφού οι φαρμακαποθήκες, εξάγουν το φάρμακο αποκομίζοντας κέρδος.

Η Βayer Eλλάς, πάντως, υποστηρίζει ότι έχει διαθέσει στην αγορά περίπου 20% περισσότερες ασπιρίνες σε σχέση με την περσινή χρονιά, με τον ΕΟΦ να έχει επιβάλει στην εταιρεία ποινή τον περασμένο Σεπτέμβρη εξαιτίας μειωμένης προμήθειας της αγοράς.

Η ελληνικη τιμή διάθεσης της ασπιρίνης είναι άπό τις χαμηλότερες στην ΕΕ, αφού πωλείται έναντι 0,67 ευρώ, με την τιμή στη Βρετανία να είναι ακόμα χαμηλότερη (0,40 ευρώ). Την ίδια ώρα, η τιμή του παυσιπόνου στην Ολλανδία φτάνει τα 3,60 ευρώ, στη Γερμανία τα 4 ευρώ και στη Γαλλία τα 4,40 ευρώ.

Ο ΕΟΦ παράλληλα, εξαιτίας των ελλείψεων της αγοράς έλαβε απόφαση για την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών 28 φαρμάκων, απειλώντας με υψηλά χρηματικά πρόστιμα τους παραβάτες, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων να σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αφού το κοινοτικό Δίκαιο επιτρέπει την εν λόγω πρακτική.

Είχαν προειδοποιήσει την Λούκα Κατσέλη οι φαρμακοβιομήχανοι

Το πρόβλημα των ελλείψεων στη φαρμακευτική αγορά οφείλεται εν πολλοίς και στην μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων σε ποσοστό πάνω από 20%, πριν από περίπου ένα χρόνο από την τότε υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών είχαν προειδοποιήσει ότι η "επίπεδη μείωση" των τιμών των φαρμάκων θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στα φαρμακεία της χώρας, διότι με την πτώση των τιμών παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος, τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή, θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν άμεσα από την ελληνική αγορά.

Η τιμή, πάντως, της ασπιρίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,8%, με βάση την απόφαση της ΓΓ Εμπορίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της ανατιμολόγησης 3.437 φαρμάκων, με στόχο την εισροή κερδών στα ασφαλιστικά ταμεία.

TAGS