Προσφυγή στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και κατά του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ για αντισυνταγματικότητα, αποφάσισε σήμερα η ΚΕΔΕ.

Επίσης, αποφασίσθηκε η άρνηση αποστολής στοιχείων για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο. Οι προϋπολογισμοί θα ψηφισθούν από τα δημοτικά συμβούλια και θα αποσταλούν στην εποπτεύουσα αρχή.

Ακόμη η ΚΕΔΕ στο ψήφισμά της, που επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία, ζητά να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ζητείται οι δήμοι να προχωρήσουν μόνοι τους σε αξιολόγηση, στα πρότυπα των πιλοτικών αξιολογήσεων των 12 δήμων, ώστε να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της στις απολύσεις. Τάσσεται υπέρ της κινητικότητας και της αξιολόγησης στο σύνολο του Δημοσίου χωρίς εξαιρέσεις. Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης τόσο της κοινής γνώμης στην Ελλάδα όσο και των ευρωπαϊκών οργάνων από τα οποία θα ζητηθεί παρέμβαση. Προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο κράτος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, «θα αγωνισθούμε με κάθε μέσο για τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε τουλάχιστον να μη χάσει κανένας τη δουλειά του. Άλλο η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα και άλλο οι απολύσεις». Όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, όπως σημείωσε, «θίγουν τον σκληρό πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα αγωνισθούμε μέχρι τελικής πτώσης, ώστε να αλλάξουμε τουλάχιστον κάποια μικρά πράγματα».

Αναφερόμενος στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης, Σ. Δανιηλίδης, σημείωσε ότι «θα προσφύγουμε στο ΣτΕ και θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην μπορέσει να γίνει καμία μετακίνηση σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνόμων για τα επόμενα χρόνια μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση». Και συμπλήρωσε: «Καμία τρόικα και κανένας εκπρόσωπος ευρωπαϊκού οργάνου δεν μπορεί να ζήτησε κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Νούμερα ήθελαν αυτοί και η κυβέρνηση διάλεξε τη Δημοτική Αστυνομία».

Όσον αφορά το Παρατηρητήριο, όπως σημειώθηκε για άλλη μια φορά, η ΚΕΔΕ δεν αρνείται τον έλεγχο. Αντιθέτως, επιζητά τον έλεγχο νομιμότητας και την αξιολόγηση. Όχι όμως τον έλεγχο σκοπιμότητας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, «όσον αφορά το Παρατηρητήριο, καμία απόφαση δεν περνά πλέον χωρίς να γίνει έλεγχος σκοπιμότητας, ενώ θα έπρεπε να περιορίζονται στον έλεγχο νομιμότητας. Όμως έτσι οι εξουσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβιάζονται κατάφωρα». Και προσέθεσε σχετικά με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας: «Στα σχολεία της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη αρχίσει οι βανδαλισμοί. Πρέπει να προσφύγουμε στο ΣτΕ».

TAGS