Έντονα αντιδρά η ΓΕΝΟΠ με αφορμή το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία «μικρής ΔΕΗ» δεν θα οδηγήσει σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας, δεν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και δεν θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, ενώ προχώρησε σε επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με αφορμή τις αλλαγές στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που τίθενται σε ισχύ για μεταβατική περίοδο, έως ότου αναπτυχθεί ανταγωνισμός στην αγορά.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η πώληση στη συνέχεια του 17% των μετοχών της εταιρίας δεν θα αποφέρει σημαντικά έσοδα, ούτε θα βοηθήσει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές. Επίσης, υποστηρίζει ότι η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του δικτύου μεταφοράς έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, τονίζει ότι ιδιώτες δραστηριοποιούνται, ήδη, στην ηλεκτροπαραγωγή με επτά μονάδες φυσικού αερίου που διέθεσαν πέρυσι το 32,3 % της ζητούμενης ενέργειας, έχουν το 95% της εγκατεστημένης ισχύος από τα αιολικά πάρκα και το 100% στα φωτοβολταϊκά.

Για τις αλλαγές στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έμεινε για άλλη μία φορά στα χαρτιά και κατηγορεί τη ΡΑΕ ότι λειτουργεί ως χορηγός-προστάτης των ιδιωτών παραγωγών σε βάρος των καταναλωτών.

Εξάλλου, με αφορμή την αύξηση της αποζημίωσης που εισπράττουν οι μονάδες φυσικού αερίου, με την μορφή των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, στα 88.000 ευρώ ανά μεγαβάτ το χρόνο, η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό είναι «πολύ πιο πάνω από το εύλογο κόστος που χρειάζεται να ανακτήσουν για να επιβιώσουν» και «η απόφαση αυτή συνιστά κρατική ενίσχυση».

TAGS