Μέχρι τώρα είχαμε ακούσει για πολλές περιπτώσεις πώλησης "προστασίας" σε νυχτερινά μαγαζιά, αλλά ήρθε η ώρα να συναντήσουμε αντίστοιχη περίπτωση και σε ψηφιακό επίπεδο στη χώρα μας.

Ένας 30χρονος "κράκερ" συνελήφθη από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κατηγορούμενος για μια νέα μορφή "προστασίας" ηλεκτρονικού τύπου, αφού όπως έγινε γνωστό, διείσδυσε στα αρχεία εταιρίας με σκοπό να εκβιάσει τον ιδιοκτήτη της. Η εταιρία είχε αναλάβει την ασφάλεια των στοιχείων εκατοντάδων χιλιάδων πελατών άλλων εταιριών (κινητής τηλεφωνίας, εμπορίας αυτοκινήτων κλπ), με αποτέλεσμα ο δράστης να εκβιάζει τον 27χρονο ιδιοκτήτη της, ότι θα έβγαζε στο φως τα προσωπικά δεδομένα και απόρρητα στοιχεία των παραπάνω πελατών, αν δεν συμφωνούσε να αναλάβει αυτός και η ομάδα του την ηλεκτρονική ασφάλεια των δικτύων της εταιρίας.

Για τις υπηρεσίες του αυτές ζητούσε αδρά αμοιβή. Ο 27χρονος ιδιοκτήτης της εταιρίας κατέφυγε στη διώξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία παγίδευσε τον 30χρονο κράκερ και όταν αυτός εμφανίστηκε σε ραντεβού με τον παθόντα για να κλείσουν τη συμφωνία και παρουσίασε τα στοιχεία που είχε υποκλέψει τον συνέλαβαν. Τα αποθηκευτικά μέσα που είχε στην κατοχή του περιείχαν διαβαθμισμένα έγγραφα και ψηφιακά αρχεία, με πελατολόγια διαφόρων εταιριών την ασφάλεια των οποίων είχε αναλάβει ο 27χρονος τον οποίο εκβίαζε ο συλληφθείς.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο 30χρονος κατά τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας, κοστολογήθηκαν σε 2.000.000 ευρώ. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οχτώ σκληροί δίσκοι κι ένα USB αποθηκευτικό μέσο, τα οποία εστάλησαν για έρευνα στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών.