current views are: 2

27 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση16:03

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κρήτη, Ρόδο, Σέριφο (Βίντεο)

Δύσκολη η νύχτα για κατοίκους και πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ηράκλειο, Σέριφο και Ρόδο.

Δημοσίευση 16:03’
αρθρο-newpost

Δύσκολη η νύχτα για κατοίκους και πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ηράκλειο, Σέριφο και Ρόδο.

Δύσκολη η νύχτα για κατοίκους και πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ηράκλειο, Σέριφο και Ρόδο.

Οι πύρινες γλώσσες έκαψαν σπίτια, αποθήκες, θερμοκήπια, καλλιέργειες και κοπάδια αιγοπροβάτων.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν επικεντρωθεί στα τρία αυτά μέτωπα από το απόγευμα του Σαββάτου.

Κρήτη: Μεγάλη μάχη για να σωθούν ζωές και κατοικίες

Στη Μεσσαρά Ηρακλείου εκκενώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου το χωριό Αντισκάρι ενώ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, τόνισε ότι κινδύνεψαν ζωές, από τα ανεξέλεγκτα μέτωπα που εκτάθηκαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

 

 

Στην περιοχή βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από Ηράκλειο και Ρέθυμνο αποτελούμενη απο 21 πυροσβέστες και 9 οχήματα, με ενισχύσεις απο Χανιά και Λασίθι, αποτελούμενη απο δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα, καθώς και απο οχήματα της αυτοδιοίκησης και εθελοντές, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αν η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο θα πετάξουν και πάλι τρία ελικόπτερα.

 

 

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, ενώ έχουν καεί έξι θερμοκήπια, δεκάδες αιγοπρόβατα και ελαιοκαλλιέργειες.

 

Σέριφος: Στις φλόγες ένα σπίτι και το διοικητήριο

Ένα ξεχασμένο πύρινο μέτωπο της Πέμπτης που αναζωπυρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου απείλησε τον οικισμό Μεγάλο Λιβάδι στη Σέριφο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσαίος, κάηκαν δύο κτήρια, ένα σπίτι και ένα παλιό διοικητήριο.

Σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι προχώρησαν οι Αρχές,

 

Ρόδος: Σπίτια και αποθήκες στις φλόγες

Ανεξέλεγκτη καίει η πυρκαγιά στην Ίστριο στη Νότια Ρόδο.

Το βράδυ του Σαββάτου έφθασε στο νησί  ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλης Παπαγεωργίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τον απολογισμό της κατάστασης και τις ενέργειες που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 9μελές πεζοπόρο τμήμα, που ενισχύονται από το πρωί της Κυριακής με 65 πυροσβέστες και οχήματα διαφόρων υπηρεσιών από τη Θεσσαλονίκη.

Προληπτικά εκκενώθηκε το χωριό Βάτι ενώ χέδιο εκκένωσης υπάρχει και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου και Λαχανιάς.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  Γιάννης Μαχαιρίδης επισήμανε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι αυτό που απαιτείται είναι ψυχραιμία και συντονισμένες ενέργειες για αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μίλησε για αδυναμία πρόσβασης των επίγειων δυνάμεων σε κάποια απο τα μέτωπα της φωτιάς που καίνε περιμετρικά αφού η περιοχή είναι δύσβατη, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν εφαρμοστεί όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που προβλέπονται για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και εγκαταστάσεις.

Επίσης αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έχουν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκοτεινιάσει την περιοχή μέχρι και την Λίνδο!

Το μεσημέρι του Σαββάτου η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ευτυχώς απουσίαζε.

Οι πύρινες γλώσσες τύλιξαν και δύο αποθήκες στο ίδιο χωριό, τις οποίες κατάφεραν με συντονισμένες προσπάθειες να σώσουν οι κάτοικοι.

Επίσης λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς ο επαρχιακός δρόμος από Γεννάδι προς Ίστριο έχει διακοπεί σε ορισμένα σημεία ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν την ευρύτερη περιοχή Γενναδίου και της Απολακκιάς.

 

 

 


σχετικα αρθρα