Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Τρεις γενιές δικαστικών λειτουργών έχει να επιδείξει η οικογένεια Ρακιντζή.

Γιος δικαστή ο τέως αρεοπαγίτης Λέανδρος Ρακιντζής, εγκατέλειψε την έδρα για την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, έχοντας ήδη κληροδοτήσει στο γιο του την αγάπη για το νόμο και τη φιλοσοφία του και έχοντας προλάβει να τον απολαύσει στην έδρα να δικάζει με αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

«Έχω και μια κόρη που έχει ακολουθήσει άλλον επαγγελματικό δρόμο, όμως περιμένω πώς και πώς να γίνω παππούς και ίσως φτιάξουμε την τέταρτη γενιά δικαστών», λέει στο newpost.

Ο Λέανδρος Ρακιντζής είναι Σαμιώτης από μητέρα και πάτερα, όμως γεννήθηκε στην Καβάλα όπου υπηρετούσε ο πατέρας του, Τριαντάφυλλος. 

Τελείωσε το γυμνάσιο και λύκειο στη Χίο και εισήχθη στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο του το 1962.

Πρωτοδίκης αρχικά στο Ηράκλειο, ήρθε μετά στην Αθήνα όπου προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών το 1979. Το 1983 προήχθη σε Εφέτη και το 1988 σε Αρεοπαγίτη.

Η καριέρα του ήταν λαμπρή και δίκασε υποθέσεις που έμειναν στην ιστορία. Ήταν πρόεδρος του σώματος στην εκδίκαση της υπόθεσης Βαγιωνή, που ακόμη συζητείται για την ιστορική αντιπαράθεση των δύο συνηγόρων, του Αλέξανδρου Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Λυκουρέζου.

«Ήταν μια συγκλονιστική δίκη με την αίθουσα πάντα γεμάτη» θυμάται ο Λέανδρος Ρακιντζής.

Από το νόμο στη δημόσια διοίκηση: το 2004 παραιτήθηκε από αρεοπαγίτης για να στήσει την Ανεξάρτητη Αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης:

«Δεν έχει πολλές διαφορές αυτό που κάνω σήμερα, αποφάσεις βάσει του νόμου βγάζω. Ίσως μερικές φορές η δουλειά μου να σταματά εκεί που αρχίζει η δουλειά της δικαιοσύνης, αυτή είναι η μόνη διαφορά. Και ίσως το γεγονός ότι τελώ υπό πραγματικά δύσκολες συνθήκες- έχω στο πλευρό μου όλους κι όλους πέντε επιθεωρητές και οκτώ υπαλλήλους για να ελέγχουμε αυτήν την δαιδαλώδη δημόσια διοίκηση», λέει στο newpost.

Υπήρξε αθλητής του πόλο, του τέννις και του πινγκ πονγκ αλλά δεν συνηθίζει, όπως λέει, να πετάει το μπαλάκι πια: «Η θέση που κατέχω σήμερα είναι υπεύθυνη και νευραλγική και αναλαμβάνω πάντα κάθε ευθύνη που έχω χρέος να αναλάβω».

Μανιώδης σκακιστής, συναντιέται συχνά με φίλους για μια παρτίδα ενώ είναι μέλλος και μιας σκακιστικής  λέσχης την οποία απολαμβάνει να επισκέπτεται.