Ειδικές στολές, ειδικά καθήκοντα και ειδική -μεικτή- συγκρότηση φαίνεται πως θα χει η απάντηση της κυβέρνησης στο διογκούμενο κίνημα “Δεν Πληρώνω”. Οι “Ράμπο του εισιτηρίου” ή Ειδικό Σώμα Ελεγκτών Κομίστρου θα εμφανιστούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ...την Πρωταπριλιά, αλλά θα είναι 100% αληθινοί και εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν την απώλεια 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τους ...”τζαμπατζήδες”.

Με την εισιτηριοδιαφυγή να φτάνει το 40% στα τρόλεϋ και τα λεωφορεία και το 10% στα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός, μετρό) το Υπουργείο Μεταφορών χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη τη δημιουργία του Σώματος και ειδικοί (;) μελέτησαν τα μοντέλα ανάλογων υπηρεσιών του εξωτερικού. Το μοντέλο των ΗΠΑ απορρίφθηκε γιατί προβλέπει τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών security υπό την επίβλεψη του Δημοσίου και προκρίθηκε το μοντέλο πολλών ευρωπαϊκών κρατών που δημιούργησαν μεικτά σώματα αντιμετώπισης των λαθρεπιβατών, όπως δήλωσε ο ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας,

Υπολογίζεται ότι θα καταφέρουν να συλλάβουν το 80% της λαθρεπιβίβασης  και η εκπαίδευσή τους θα είναι διαφορετική και προσαρμοσμένη σε κάθε μέσο. Ο έλεγχος θα είναι εντονότερος στα σημεία όπου διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών καθημερινά και θα συνεπικουρούνται από αστυνομικούς που θα πιστοποιούν τις παραβάσεις.