Τέσσερα ελληνικά πλοία θα χρησιμοποιηθούν στην απομάκρυνση Ελλήνων και Κινέζων υπηκόων από τη φλεγόμενη Λιβύη, με απόφαση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση έλαβε υπ΄ όψιν της τις ανησυχίες που εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της Κίνας στον κ. Διαμαντίδη -κατά την επίσκεψή του στη χώρα- για τα γεγονότα στη Λιβύη, οπότε και ανέλαβε πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, το Υπουργείο Εξωτερικών και ακτοπλοϊκές εταιρίες, για την αποστολή 4 πλοίων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά των Ελλήνων και Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη στην Ελλάδα.

Ο κ. Υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Το "Olympic Champion", το "Hellenic Spirit", το "Βενιζέλος" από την εταιρεία "ΑΝΕΚ" και το "Κνωσσός" από τις "Μινωικές" είναι τα πλοία που θα πραγματοποιήσουν σειρά δρομολογίων για να μπορέσουν να μεταφέρουν Έλληνες και Κινέζους υπηκόους από τη Λιβύη στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά των Κινέζων υπηκόων γίνονται με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και ο υφυπουργός Μ. Οθωνας βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ε. Οικονόμου και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Κ. Σούλη, καθώς και τους επιτελείς δυο σωμάτων, αξιολογώντας τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τις εξελίξεις στη Β. Αφρική.