Αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα ληστειών στα  καταστήματα των ΕΛΤΑ τις ημέρες διανομής των συντάξεων και για το λόγο αυτό λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Πρόσφατα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών, αφενός, και, αφετέρου, Προστασίας του Πολίτη με την οποία επισήμαινε ότι όλες οι ληστείες τους τελευταίους μήνες στα ΕΛΤΑ του Νομού Καβάλας "συμβαίνουν τις πρώτες ημέρες κάθε ημερολογιακού μήνα, οπότε και τα τοπικά καταστήματα των ΕΛΤΑ αναλαμβάνουν την υποχρέωση πληρωμής των συντάξεων".

Ο βουλευτής ανέφερε επίσης ότι η υπάρχουσα διαδικασία παρουσιάζει "κενά ασφαλείας" και ζητούσε να τον ενημερώσει η κυβέρνηση αν υπάρχει σχεδιασμός για μια σύγχρονη και ασφαλή διαδικασία πληρωμής των συντάξεων.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας πληροφορεί τον βουλευτή ότι "στο πλαίσιο του νέου τρόπου καταβολής των συντάξεων μέσω λογαριασμών, ο ΕΛΤΑ ανέπτυξε σύστημα ταχυδρομικών τρεχούμενων λογαριασμών ΕΛΤΑ (GIRO), μέσω του οποίου καταβάλλονται οι συντάξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε όσους δικαιούχους επιθυμούν την είσπραξη της από τον ΕΛΤΑ. Ήδη ξεκίνησε η καταβολή συντάξεων ΟΓΑ με αυτόν τον τρόπο και θα ακολουθήσουν και άλλα ασφαλιστικά ταμεία".

Ο κ. Βούγιας επισημαίνει επίσης ότι "οι συντάξεις μπορούν είτε να επιδοθούν στους δικαιούχους οίκοι από τον ταχυδρομικό διανομέα με την κατάθεση σχετικής εντολής είτε να εισπραχθούν από θυρίδα των ταχυδρομικών καταστημάτων".

Ο ΕΛΤΑ ήδη έχει λάβει και λαμβάνει συνεχώς πολλά μέτρα ασφαλείας εξοπλίζοντας το δίκτυο καταστημάτων και μονάδων διανομής, με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και λοιπό εξοπλισμό ασφαλείας ενώ έχουν ήδη δοθεί και συγκεκριμένες οδηγίες για την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών, δηλώνει ο υφυπουργός.

Και προσθέτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης και επαύξησης των μέτρων ασφαλείας σε Μονάδες του Ταχυδρομικού Έργου που εδρεύουν σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, ενώ ο προϋπολογισμός για τις επενδύσεις που υλοποιούνται και πρόκειται να υλοποιηθούν το 2011 για το σκοπό αυτό ανέρχονται στο ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.