«Ντιμπέιτ» με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους των υποψηφίων προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, κατά τη φετινή προεκλογική αναμέτρηση. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 και 28 Φεβρουαρίου.

Το «ντιμπέιτ», το οποίο διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, διοργανώθηκε από την Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ και συντονίσθηκε από τον δημοσιογράφος, Παν. Λάμψα.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι απάντησαν σε ερωτήσεις των συναδέλφων τους και ειδικά των νέων δικηγόρων για τα αυξανόμενα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος των δικηγόρων.

Ο υποψήφιος πρόεδρος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Βερβεσός, τόνισε ότι «χρειάζονται τομές και λύσεις και όχι λάσπη στον ανεμιστήρα, που δεν μας ωφελεί σε τίποτα» και κάλεσε τους δικηγόρους «να επιλέξουν τον καλύτερο». Πρόσθεσε ακόμη: «Εσείς θα επιλέξετε τον καλύτερο. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σας καλώ να φύγουμε από αυτά που μας χωρίζουν και να πάμε σ’ αυτά που μας ενώνουν».

Ακόμη, ο κ. Βερβεσός δεσμεύθηκε για την κατοχύρωση των ελαχίστων ορίων δικηγορικής αμοιβής των συνεργαζομένων με Τράπεζες, Οργανισμούς κ.λπ., τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης αμοιβής εμμίσθου συνεργάτη σε δικηγόρο, την υποχρεωτική κατώτατη αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων, όπως και την υποχρεωτική ασφάλισή τους.

Υποσχέθηκε την πλήρη αναμόρφωση του θεσμού των δικηγορικών εξετάσεων που θα διενεργούνται με αμεροληψία και κύρος και την αναδιαμόρφωση του θεσμού της 18μηνης άσκησης δικηγορίας, προκειμένου οι νέοι δικηγόροι να μπορούν να λάβουν την άδεια δικηγορίας.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να δεσμευθεί για την αντιστοίχηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων σε Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισμούς κ.λπ. με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών των νομικών προσώπων, σύμφωνα με το Ν. 1093/1980.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος πρόεδρος από τον χώρο της ΝΔ, Μιχ. Ζαφειρόπουλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα, που απασχολούν τους νέους συναδέλφους του, θέτοντας επί τάπητος θεσμικά και πρακτικά προβλήματα του χώρου, ενώ ανέπτυξε τις προτάσεις του για επίλυση των προβλημάτων, που μαστίζουν το δικηγορικό κλάδο.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι θεσμικά πρέπει να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών να παρίσταται και να έχει δυνατότητα λόγου σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του ΔΣΑ.

Επίσης, ο κ. Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση και στο στεγαστικό πρόβλημα της Ένωσης Ασκουμένων, με την παραχώρηση γραφείου στο κτίριο του ΔΣΑ.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι στις προγραμματικές δεσμεύσεις του συνδυασμού του, αναφορικά με τους νέους δικηγόρους, περιλαμβάνονται: 1) η ουσιαστική ενίσχυση του επαγγελματικού ξεκινήματός τους, 2) η ενίσχυση των όρων του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού, 3) η αναβάθμιση του θεσμού της νομικής συνδρομής, Legal Aid, 4) η ίδρυση γραφείου σταδιοδρομίας στον Δ.Σ.Α και 5) ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων των ελάχιστων αμοιβών των ασκουμένων και νέων δικηγόρων με την υποχρεωτική κατάρτιση σύμβασης έμμισθης εντολής.

Ο δεύτερος υποψήφιος από τον χώρο της ΝΔ, Γιαν. Αδαμόπουλος, τόνισε ότι «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα» και χρειάζεται «κοινή δράση, κοινή προσπάθεια και συνεννόηση όλων των συνδυασμών και των υποψηφίων προέδρων για την επίλυσή τους».

Παράλληλα, ο κ. Αδαμόπουλος δεσμεύθηκε για την ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έτσι ώστε να διασφαλιστούν ελάχιστες και αξιοπρεπείς αμοιβές για τους νέους και τους ασκούμενους δικηγόρους.

Δεσμεύθηκε ακόμη όχι μόνο να παραχωρηθούν στην Ένωση Ασκουμένων γραφεία στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και ο προϋπολογισμός της να επιδοτείται από το ΔΣΑ, έτσι ώστε να είναι ευχερέστερη η δράση τής Ένωσης και η διοργάνωση των σημαντικών εκδηλώσεών της.

Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι «πρέπει να αναπτύξουν ενιαία δράση για το καλό της Δικαιοσύνης και της δικηγορίας και βεβαίως για να σταματήσει η ολομέτωπη επίθεση των κυβερνητικών παραγόντων, που με άλλοθι το μνημόνιο επιδιώκουν τη βίαιη αποβολή από το σώμα, των νέων, κυρίως, δικηγόρων». Σημείωσε, τέλος, ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του θέματος της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές, ώστε οι νέοι δικηγόροι, ή δικηγόροι που δεν έχουν αποδεδειγμένα υποθέσεις, να μην ταλαιπωρούνται με την υποβολή αρνητικών δηλώσεων και επιβαρύνονται με τη δαπάνη πληρωμής λογιστή.