Σε δεκατέσσερις προσαγωγές προχώρησε μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σε σπίτια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο.

Οι έρευνες έρχονται μετά τον εντοπισμό σήμερα ενός σκάφους από τις λιμενικές αρχές στη Χίο, όπου διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις επιβαίνοντες, δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί, είχαν μαζί τους εκρηκτικά και βαρύ οπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αλλοδαποί είναι Τούρκοι κουρδικής καταγωγής και πιθανολογείται ότι εμπλέκονται σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι στο σκάφος βρέθηκαν, δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και εκρηκτικοί μηχανισμοί στο φουσκωτό που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η προέλευση των όπλων που κατασχέθηκαν. Τις σχετικές φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο έλληνες επιβαίνοντες, είναι 22χρονος φοιτητής στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, και στους αστυνομικούς δήλωσε ότι έλαβε αμοιβή για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε. 

Τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο σκάφος οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και την υπόθεση στη συνέχεια ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με ειδικές υπηρεσίες του λιμενικού.

Τη σύλληψη των τεσσάρων ακολούθησαν άλλες δύο συλλήψεις ατόμων στη Χίο. Από την προανάκριση που ακολούθησε, φέρεται να είναι συνεργάτες των τεσσάρων και είχαν μεταβεί στο νησί και με αυτοκίνητο, το οποίο έφερε αθηναϊκές πινακίδες, προκειμένου να ελέγχουν το χώρο για την ασφαλή μεταφορά του οπλισμού στην Τουρκία.

Από το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια ενώ συντονίζει την επιχείρηση του Λιμενικού, μέσω του αρχηγού του Σώματος, αντιναύαρχου Δημήτρη Μπαντιά. 

Δεκατέσσερις προσαγωγές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, σήμανε συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική.  Έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τόσο στην περιοχή των Εξαρχείων, όσο και του Φαλήρου, αλλά και στην Κόρινθο και τη Θεσσαλονίκη, με τους αστυνομικούς να προχωρούν μέχρι στιγμής σε 14 προσαγωγές Κούρδων, για τους οποίους δεν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής στην συγκεκριμένη υπόθεση και πιθανότατα θα αφεθούν ελεύθεροι

Συνολικά ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική 10 οικήματα, κυρίως στα Εξάρχεια και στην Θεσσαλονίκη και έχει κατασχεθεί ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό, τα οποία εξετάζονται. Ανάμεσα στους χώρους που ερευνήθηκαν ήταν και τα γραφεία τουρκικής οργάνωσης στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου είχε δηλώσει ως κατοικία ο ένας από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς στο φουσκωτό σκάφος με τα όπλα στη Χίο.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι του ενός εκ των Ελλήνων που επέβαινε στο φουσκωτό, στην Κόρινθο.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας για την υπόθεση που κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή.

TAGS