Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με το σκάφος- οπλοστάσιο που εντοπίστηκε ανοιχτά της Χίου και έχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. με την τουρκική τρομοκρατία «φόντο». Μάλιστα, η διπλωτία είναι αυτή που θα αναλάβει τα ηνία της υπόθεσης καθώς οι τουρκικές αρχές θα ζητήσουν συνεργασία από τις ελληνικές.

Όπως αποδείχτηκε, ο Χασάν Μπιμπέρ, είναι καταζητούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις το Μάρτιο στην Τουρκία, και είναι ένας εκ των συλληφθέντων από τις ελληνικές Αρχές μετά τον εντοπισμό του φουσκωτού - γιάφκα στις ακτές της Χίου, όπως επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Οπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, ο Μπιμπέρ είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους για δύο επιθέσεις κατά των γραφείων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα στις 19 Μαρτίου.

Ο τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «γνωρίζαμε οτι ο Μπιμπέρ ηταν σε προετοιμασία για να πραγματοποιήσει κάποια επίθεση και ολα τα άτομα που ειχαν καταδικαστεί ειχαν διαφύγει στο εξωτερικό». Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας τόνισε σε τουρκικά μέσα πως θα κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση των συλληφθέντων.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Ο Μ. Γκιουλέρ δήλωσε ότι «στις 19 Μαρτίου 2013 είχαν γίνει δύο επιθέσεις, μία εναντίον των κεντρικών γραφείων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μία εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει εξακριβωθεί ότι ένας από τους τέσσερις που προσήχθησαν, ο Χασάν Μπιμπέρ, μέλος της οργάνωσης DHKP-C (Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κόμματος) είναι ο δράστης της επίθεσης στο υπουργείο». 

Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι «προσήχθη άλλο ένα μέλος της ίδιας οργάνωσης, ενώ υπάρχουν και άλλα δύο άτομα που φέρουν γαλλική και βουλγαρική ταυτότητα, αλλά πιθανότατα είναι Τούρκοι», ενώ οι τουρκικές Αρχές διέθεταν πληροφορίες ότι ο Χασάν Μπιμπέρ ετοίμαζε νέο χτύπημα στην Τουρκία.

Τέλος, ο Μ. Γκιουλέρ διευκρίνισε ότι «θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός», αφού «τίθεται θέμα εγκλήματος, που διαπράχθηκε στην Τουρκία».

Ποιος είναι ο Χασάν Μπιμπέρ

Ο Χασάν Μπιμπέρ είναι ο πρώην επικεφαλής της ένωσης Liman-İş, η οποία σε ανακοίνωσή της το Μάρτιο είχε αναφέρει ότι ο επικεφαλής της από το 1992 έως το 1999 δεν είχε πλέον σύνδεση με το συνδικάτο.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής έχουν γίνει συνολικά 14 προσαγωγές Κούρδων, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, για τους οποίους δεν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής στην συγκεκριμένη υπόθεση και πιθανότατα θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ανακοινώνεται ότι μετά τη χθεσινή σύλληψη, από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, τεσσάρων ατόμων σε σκάφος με βαρύ οπλισμό, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, την προανάκριση ανέλαβε, λόγω αρμοδιότητας, η Αντιτρομοκρατική.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν, χθες στη Χίο, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, άλλα δύο άτομα. Οι έξι συλληφθέντες, βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού κ.λπ. και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Χίου.

Παράλληλα, χθες, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός συσκευών κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM , μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές USB , εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί δίσκοι CD και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων.

Επιπλέον, προσήχθησαν δεκατέσσερα συνολικά άτομα, έντεκα από Αθήνα και τρία από Θεσσαλονίκη. Από τους έντεκα προσαχθέντες στην Αθήνα, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και απόκρυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε άψογη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».