Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και σε πολλές περιπτώσεις καθολική. Ωστόσο, δεν έλειψαν και πάλι τα επεισόδια με το κέντρο της Αθήνας να μετατρέπεται για λίγες ώρες σε πεδίο "μάχης" με τραυματισμούς και συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τα πλοία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τη Χαλυβουργία, την Coca Cola και την οικοδομή έφθασε το 100%, ενώ στις Τράπεζες τη ΔΕΗ τον ΟΤΕ τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ ξεπέρασε το 90%.

Με κυρίαρχα συνθήματα στα πανό "κάτω τα χέρια από τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις" και "ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο", εργαζόμενοι όλων των κλάδων, διαδηλωτές από την περιοχή της Κερατέας με το σύνθημα "ο αγώνας της Κερατέας είναι αγώνας όλων μας", εκπρόσωποι του Κινήματος "Δεν πληρώνω", μετανάστες, ακόμη και μπλοκ αλληλέγγυων των μεταναστών απεργών πείνας του μεγάρου Υπατία, πορεύτηκαν μέσω της Πατησίων και της Σταδίου προς το κτίριο της Βουλής.

Εντάσεις ωστόσο σημειώθηκαν τόσο στην πορεία προς το Σύνταγμα, όσο και στην "καρδιά" της πλατείας, και μικροεπεισόδια με ρίψεις μολότοφ και ευρεία χρήση χημικών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έγιναν συνολικά 29 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις. Ένας εκ των συλληφθέντων έφερε επάνω του τσεκούρι και ένα τόξο.

Η παρουσία των ανδρών της Αστυνομίας ήταν αισθητή, αλλά διακριτική, έως ότου ο κορμός της πορείας έφτασε στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Σταδίου, όπου σημειώθηκαν οι πρώτες εντάσεις και έπεσαν οι πρώτες χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με άνδρες των ΜΑΤ, ενώ μολότοφ χτύπησε αστυνομικό, χωρίς να τον τραυματίσει σοβαρά, και μηχανή της ομάδας "Δίας" παραδόθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έγιναν συνολικά 29 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις. Ένας εκ των συλληφθέντων έφερε επάνω του τσεκούρι και ένα τόξο.

Μετά τα επεισόδια, πολλοί διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την πλατεία Συντάγματος, ωστόσο, κάποιοι επέστρεψαν φωνάζοντας "Δεν πάμε πουθενά. Μένουμε στο Σύνταγμα". Οι σταθμοί του μετρό "Σύνταγμα", "Ομόνοια" και "Πανεπιστήμιο" έκλεισαν για αρκετή ώρα.

 

 

 

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ | Αίτηση Συνδρομητή

Σχετικά Θέματα: Τα επεισόδια έκαναν τον γύρο του κόσμου   

Ακολουθεί εκτενές φωτορεπορτάζ:

ksilo

astinomia1

ksilo1

amaxes

mixani1

amaxes2

silipsi1

dakrigona

astinomia

afoto

afoto1

astinomia

maxes