Υπό κατάληψη βρίσκονται πέντε σχολεία στο νομό Ρεθύμνου και συγκεκριμένα το 2ο Γυμνάσιο, το 2ο Λύκειο, το 1ο Λύκειο, το Πειραματικό και το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, στα οποία οι μαθητές διαμαρτύρονται για προβλήματα στις σχολικές τους μονάδες αλλά και για την απαξίωση, όπως δηλώνουν της παιδείας, τόσο στο νομό Ρεθύμνου, όσο και στη χώρα συνολικότερα.

Οι μαθητές επικρίνοντας το «καθεστώς» της παραπαιδείας ζητούν από το υπουργείο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην καταργηθεί, αλλά απεναντίας να ενισχυθεί η πρόσθετη διδακτική στήριξη.

Παράλληλα αντιδρούν στην κατάθεση των μηχανογραφικών τους δελτίων σε χρόνο πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ κάνουν λόγο και για την ανυπαρξία συντήρησης σχολικών μονάδων, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφενός για την ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης μέσα στα σχολεία, αφετέρου για την επικινδυνότητα ορισμένων κτιρίων. Χαρακτηριστική είναι και η επισήμανση των μαθητών σε ότι αφορά την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ανδρέας Ταξάκης αναφέρει πως όλα τα αιτήματα δεν είναι ουσιαστικά, όμως οι μαθητές έχουν δίκιο να καυτηριάζουν και να επισημαίνουν ό,τι τους ενοχλεί.

Ο διευθυντής δήλωσε πως υπάρχει η ανάγκη συνεννόησης μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών ώστε με την έγκαιρη ενημέρωση και εντοπισμό προβλημάτων δε θα υπάρχουν καταλήψεις και χαμένες ώρες μαθημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος επισκέφτηκε όλα τα σχολεία της επαρχίας του Ρεθύμνου, ώστε να συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα και τα παράπονα προκειμένου να δοθούν λύσεις. Ειδικά μάλιστα στο θέμα της βελτίωσης της διδακτικής διαδικασίας.

«Πρέπει όλοι μας, μαθητές και αρμόδιοι, να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι -ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς- ώστε να αντεπεξέλθουμε των προβλημάτων στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και που η μόνη ελπίδα μας είναι η παιδεία. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε όπου μπορούμε να βελτιώσουμε άμεσα υποδομές, σχέσεις και συνθήκες», κατέληξε στις δηλώσεις του κ. Ταξάκης.