Έφτασε πριν λίγην ώρα στο λιμάνι του Ηρακλείου το πλοίο "Ηellenic Spirit" από τη Λιβύη, το οποίο μεταφέρει και πρώτους περίπου 4.600 υπηκόους Κίνας, οι οποίοι πρόκειται, μέσω Κρήτης, να επαναπατριστούν τις επόμενες ημέρες στην πατρίδα τους. Συνολικά αναμένονται 13.000 Κινέζοι και ήδη, οι πρώτες επιβάτες έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται, προκειμένου να μεταβούν σε ξενοδοχεία, ενώ σε λίγο αναμένεται να "δέσει" στο λιμάνι του Ηρακλείου ένα ακόμη πλοίο το οποίο μεταφέρει Κινέζους από τη Λιβύη.

Οι Κινέζοι θα παραμείνουν μερικές ημέρες στην Κρήτη, έως ότου οργανωθεί η μεταφορά τους με ασφάλεια στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών.

Ολόκληρος ο μηχανισμός της Κρήτης, όπως η Πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία, τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ στο Ηράκλειο βρίσκονται, ο Κινέζος πρέσβης και κινέζικη αντιπροσωπεία, οι οποίοι έχουν συνεχείς επαφές και συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις αρμόδιες αρχές για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης.

Ήδη, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, άνοιξαν ξενοδοχεία στις περιοχές Αμμουδάρας, Λινοπεραμμάτων Χερσονήσου, Μαλλίων προκειμένου να καταλύσουν εκεί οι Κινέζοι και να απολαύσουν την Κρητική φιλοξενία. Αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας, που επισκέφθηκε χθες τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, έμεινε απολύτως ικανοποιημένη.

Στο μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας, καθώς και ο σχεδιασμός των δράσεων και ο συντονισμός των δυνάμεων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, το πρωί, στην τοπική ΕΛ.ΑΣ.