Τις αλλαγές στα περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δεσμεύτηκε πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας αλλά θα απομακρυνθούν όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά χαρτιά και όσοι έχουν πέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. 

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση είναι: Στην Αττική, η Πολυκλινική, το νοσοκομείο «Πατησίων», το Αμ. Φλέμινγκ, το Σπηλιοπούλειο και το Αγ. Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη το Λοιμωδών, των Ειδικών Παθήσεων, το Νοσημάτων Θώρακος και η Παναγία στη Θεσσαλονίκη.

Αστικό κέντρο Υγείας η Πολυκλινική

Σύμφωνα με το σχέδιο το συγκρότημα της Πολυκλινικής προτείνεται να μετατραπεί σε Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας και Χρόνιων Νοσημάτων στο κέντρο της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό να στεγάσει επιπλέον μία Καρδιολογική Μονάδα (ήδη διαθέτει μονάδα εμφραγμάτων) και μία Παθολογική Μονάδα Αποθεραπείας.

Επιπλέον, η Πολυκλινική θα λειτουργεί ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως. Θα υποστηρίζεται, δε, με προσωπικό (ιατρικό και λοιπό) από τον «Ευαγγελισμό».

Επιπλέον, ήδη, έχει μεταφερθεί και συγχωνευθεί στο Θριάσειο η Ουρολογική Κλινική της Πολυκλινικής.

Όπως σχεδιάζεται οι περισσότερες κλινικές μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό. Πρόκειται για το Παθολογικό, Καρδιολογικό, Γενικό Χειρουργικό,Αναισθησιολογικό, Ωτορινολαρυγγολογικό, Διαβητολογικό,  Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Αιματολογικό,  Ακτινολογικό, Γυναικολογικό και Καρδιολογική μονάδα. Το ενδοκρινολογικό και το οφθαλμολογικό μεταφέρονται στο Λαϊκό, το γαστρεντερολογικό στο Θριάσειο και το Νευρολογικό στο Τζάννειο. 

Το φαρμακείο θα συγχωνευτεί με του Ευαγγελισμού και θα συνλειτουργεί με τον ΕΟΠΥΥ. 

Το Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε Παθολογικό Ξενώνα ανακούφισης φροντίδας και να δημιουργηθεί και Κέντρο Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής. Παράλληλα θα λειτουργεί και ως εξωτερικά ιατρεία «μιας στάσης» για την έκδοση πιστοποιητικών. 

Ομάδα τριών νοσοκομείων στα Βόρεια Προάστια

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ομάδας νοσοκομείων στον βόρειο άξονα της Αττικής με τη διασύνδεση των νοσοκομείων Σισμανόγλειο - Φλέμιγκ - Παίδων Πεντέλης, με την ταυτόχρονη αλλαγή χαρακτήρα του νοσοκομείου Φλέμιγκ από Γενικό Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο Αποκατάστασης.

Έτσι για το Αμαλία Φλέμινγκ προτείνεται: η λειτουργία τμημάτων υποστηρικτικά προς το Σισμανόγλειο, η δημιουργία κλινικής Ημερήσιας νοσηλείας, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και λειτουργία μονάδας αποκατάστασης. 

Αναλυτικά στο Σισμανόγλειο μεταφέρονται ή συγχωνεύονται το Ορθοπεδικό τμήμα, Ενδοκρινολογικό τμήμα, Εργαστήρια, Μονάδα Ενδοσκοπήσεων, Ουρολογικό τμήμα, Ωτορινολαρυγγολογικό, Αιμοδοσία, Νεφρολογικό Τμήμα και μονάδα Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων. Παράλληλα με το Σισμανόγλειο συγχωνεύονται και όλες οι διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες του Αμαλία Φλέμινγκ. 

Στο Αμαλία Φλέμινγκ παραμένει το παθολογικό τμήμα με τη συγχώνευση της Α' και Β' Παθολογικής Κλινικής, το καρδιολογικό τμήμα με της συγχώνευση ης Α και Β Καριδολογικής κλινικής, η Καρδιολογική Μονάδα, η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, το Κέντρο Νεφρικής Υποστήριξης, η  Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το ακτινολογικό τμήμα και η μονάδα Αξονικής Τομογραφίας ενώ στους «Αγίους Αναργύρους» μεταφέρονται το Οφθαλμολογικό και το Πνευμονολογικό τμήμα. 

Πλήρη εξωτερικά ιατρεία για την «Αγία Βαρβάρα»

Το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στη Δυτική Αττική σχεδιάζεται να μετατραπεί σε εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων σε δύο βάρδιες. 

Θα δημιουργηθεί μια Παθολογική κλινική με και καρδιολογική μονάδα με τη συγχώνευση της Α΄ και Β΄ Παθολογικής, της Καρδιολογικής, της Μονάδας Εντατικής και της Νεφρολογικής.  Επιπλέον η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παραμένει και ενισχύεται για να μπορεί να καλύψει 6 επιπλέον ασθενείς την ημέρα, ενώ παραμένουν και οι εξής κλινικές και τμήματα: αιματολογική, αιμοδοσία, μικροβιολογικό, ακτινοδιαγνωστικό, φυσιοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας και ψυχολόγοι. 

Στη «Νίκαια» μεταφέρονται: η Α΄ και Β΄ Χειρουργικές, η Ουρολογική, η Οφθαλμολογική, η Ωτωρινολαρυγγολογική, αναισθησιολογική, η Παιδοψυχιατρική και το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας.

Επίσης θα δημιουργηθεί Μονάδα Ανακουφιστικής θεραπείας η οποία θα περιλαμβάνει:

- Μονάδα Κατ οίκον Νοσηλείας, Ημερήσια Νοσηλεία, Ιατρείο Πόνου, Μονάδα χρόνιων παθήσεων η οποία θα είναι ενταγμένη και θα λειτουργεί με το προσωπικό της κλινικής του Παθολογικού τομέα, Ηπατολογικό Κέντρο (θα αναβαθμιστεί με ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή της Αττικής), οδοντιατρική μονάδα και ολοκληρωμένου οδοντοτεχνικού τμήματος τα οποία θα στελεχωθούν σε δεύτερο χρόνο από προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας.

Επικουρικό σε δύο νοσοκομεία των «ΓΝ Πατησίων»

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας,το προσωπικό του ΓΝ Πατησίων προτείνεται να ενισχύσει κυρίως τις δομές του νοσοκομείου «Αγ. Ανάργυροι» και του «Παμμακάριστος».

Έτσι προτείνεται η λειτουργία των εξής υπηρεσιών:

α) Των εξωτερικών ιατρείων του Παραρτήματος Καυτατζόγλου και πιο συγκεκριμένα τη λειτουργία Παθολογικού, Καρδιολογικού, Διαιτολογικού, και Χειρουργικού εξωτερικού Ιατρείου.

β) Της Μονάδας Λιθοτριψίας.

γ) Των υπηρεσιών ιματισμού και καθαριότητας, καθώς και του αρχείου των νοσοκομείων αυτών.

δ) Της λειτουργίας νέων εξωτερικών ιατρείων του Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειου.

Το σχέδιο για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Για τη Θεσσαλονίκη προτείνεται σχετικά με το προσωπικό η μεταφορά 91 ατόμων από το Νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».  Η μεταφορά 37 ατόμων από το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».

Η μεταφορά 107 ατόμων από το ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»- παράρτημα «Παναγία» 87 ατόμων στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και 20 ατόμων στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».

Πέραν της μεταφοράς του προσωπικού θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).