Το πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης των Στρατολογικών Υπηρεσιών της χώρας, το οποίο είχε εξαγγελθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τίθεται σε εφαρμογή με την πλήρη μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση των Στρατολογικών Γραφείων και την παράλληλη ριζική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών, στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της τοπικής αυτοδιοίκησης "Καλλικράτης".

Το πρόγραμμα θα έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του έως το τέλος του 2011 και προβλέπει την δημιουργία νέων πολυδύναμων, ψηφιοποιημένων και ευέλικτων στρατολογικών υπηρεσιών (e-στρατολογικά γραφεία), που θα βελτιώσουν θεαματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Η πλήρης μηχανογράφηση των Στρατολογικών Υπηρεσιών (ιστοσελίδα, ηλεκτρονική αίτηση, e-mail) και η διασύνδεσή τους με τα ΚΕΠ, δίνουν τη δυνατότητα της άμεσης διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών προς τις Στρατολογικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα 57 Στρατολογικά Γραφεία που λειτουργούν σήμερα σε κάθε πρωτεύουσα νομού, συνενώνονται σε 18 σύγχρονες περιφερειακές Στρατολογικές Υπηρεσίες με πλήρη μηχανογραφική υποδομή. Οι νέες Στρατολογικές υπηρεσίες θα εδρεύουν στις έδρες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται παράλληλα από όλα τα ΚΕΠ.

Παράλληλο όφελος του νέου συστήματος είναι η αποδέσμευση περίπου 50 αξιωματικών, οι οποίοι και θα στελεχώσουν τις θέσεις των Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση πόρων, το νέο πρόγραμμα μειώνει κατά 90% το κόστος λειτουργίας του παλαιού συστήματος, καθώς τα 57 Στρατολογικά Γραφεία και οι 6 Διοικήσεις Στρατολογίας επιβάρυναν με 600.000 ευρώ ετησίως των ετήσιο προϋπολογισμό για ενοίκια γραφείων (200.000 ευρώ) και λειτουργικά έξοδα. Το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα κοστίζει μόλις 50.000 ευρώ ετησίως.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε πως παραμένει το 11ο σύνταγμα πεζικού και η 124 ΠΒΕ της πολεμικής αεροπορίας στην Τρίπολη, με τον επανασχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι "βρισκόμαστε σε μια περίοδο επανασχεδιασμού της δομής δυνάμεων του υπουργείου Άμυνας, όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας".

"Σχεδιάζουμε -είπε- πραγματικά τομές και ρήξεις με τις αντιλήψεις του παρελθόντος σε σχέση με τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και σε σχέση με τη χωροταξία. Θα έλεγα σχηματικά ότι σχεδιάζουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε έναν "Καλλικράτη", σε σχέση με τη χωροταξία των στρατοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια".

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι "παραμένει το 11ο σύνταγμα για επιχειρησιακούς λόγους με τον χαρακτήρα και την αποστολή που έχει σχεδιαστεί".

Όσον αφορά το 411 στρατιωτικό νοσοκομείο Τρίπολης, ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι, ήδη, με απόφασή του έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για παραχώρηση πτέρυγας του στρατιωτικού νοσοκομείου στο "Παναρκαδικό" νοσοκομείο.

Ο κ. Μπεγλίτης ξεκαθάρισε ότι για χώρους στρατοπέδων που τις έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, "εναπόκειται στους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης να υποβάλλουν στο υπουργείο Άμυνας συγκεκριμένες μελέτες για αξιοποίηση, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και προς όφελος του δημοσίου γενικότερα, να το συζητήσουμε και βεβαίως να λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Πρωτεύον, όμως, είναι οι φορείς αυτοδιοίκησης να έχουν συγκεκριμένο όραμα και ώριμες μελέτες".

Τέλος, ερωτηθείς αν αναμένεται ανασχηματισμός είπε ότι το θέμα αυτό είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και παρείχε πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως, "κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, έχει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων μας και δεν ξέρω πολλούς συναδέλφους μου να εύχονταν να πάνε στη θέση του αυτή την κρίσιμη περίοδο".