ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερα φάρμακα και 1.600 νέα γενόσημα

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2013, 20:07 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2013, 20:54
Φθηνότερα φάρμακα και 1.600 νέα γενόσημα
Facebook Twitter Whatsapp

Με στόχο νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων, εκδόθηκε σήμερα το νέο δελτίο τιμών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιπλέον στόχος είναι η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων.

Με στόχο νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων, εκδόθηκε σήμερα το νέο δελτίο τιμών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιπλέον στόχος είναι η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων.

Από την ανακοστολόγηση των πρωτοτύπων, μάλιστα, προκύπτει μικρή μείωση των τιμών στα περισσότερα από τα μισά ανακοστολογημένα φάρμακα. Επίσης, η τιμολόγηση των νέων καινοτόμων φαρμάκων μπορεί να επιφέρει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εξοικονόμηση στο θεραπευτικό κόστος, εφόσον σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα σκευάσματα που αποδεδειγμένα μειώνουν το θεραπευτικό κόστος και άλλα τα οποία υποχρεωτικά εισάγονταν έως σήμερα μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) σε υψηλότερες τιμές.

Το νέο Δελτίο τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνει την τιμολόγηση τριών ομάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Την ανατιμολόγηση των πρωτοτύπων (on patent φάρμακα αναφοράς χωρίς αντίγραφα), στη βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών κυκλοφορίας σε 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Την τιμολόγηση περίπου 1.600 νέων κωδικών αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, ύστερα από έγκριση του ΕΟΦ.

Την τιμολόγηση περίπου 100 νέων καινοτόμων - πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που επίσης εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και τα περισσότερα από αυτά αφορούν σοβαρά ή/και σπάνια νοσήματα.

Η είσοδος των νέων γενοσήμων μπορεί προοπτικά να υποβοηθήσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, στη συνολική αύξηση του όγκου κατανάλωσης γενοσήμων, αλλά και στη διαμόρφωση χαμηλότερων ασφαλιστικών τιμών στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες.

Το νέο Δελτίο Τιμών θα ισχύσει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 26.08.2013, για τις φαρμακαποθήκες από 02.09.2013 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 09.09.2013.