«Η πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ, που έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής με απρόβλεπτες συνέπειες, αποδεικνύει ότι οι επανειλημμένες καταγγελίες μας είναι απολύτως βάσιμες» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «είτε τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονται σε φυσική καταστροφή είτε σε σκοτεινούς και παράνομους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων κρέμεται από μία κλωστή».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να ακούσει επιτέλους τις καταγγελίες μου και να λάβει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας» και επεσήμανε ότι «επαναλαμβάνουμε ότι η μαφία των σκουπιδιών με εκτελεστικό βραχίονα τις οργανωμένες συμμορίες αθιγγάνων και αλλοδαπών ζει και βασιλεύει».

Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει άμεσα να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για δημιουργία Περιφερειακής Αστυνομίας για την αποτροπή της παράνομης εναπόθεσης των απορριμμάτων οπουδήποτε. Πρέπει να προβλεφθεί ο απαραίτητος αριθμός για κάθε δήμο της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να διαφυλαχθεί το περιβάλλον που απειλείται άμεσα».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Αττικής απηύθυνε ερωτήματα προς τους συναρμόδιους υπουργούς: Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το «τι μέτρα θα πάρει για να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων; Τι μέτρα θα πάρει για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων του Συνδέσμου από ανάλογο κίνδυνο στο ΧΥΤΑ Φυλής

Επίσης, ρωτά τον υπουργό Περιβάλλοντος: «Τι μέτρα θα πάρει για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΚΔΑΥ, που όπως καταγγέλλεται συμμετέχουν στην παράνομη εισαγωγή απορριμμάτων από τα νησιά και την Πελοπόννησο στην Αττική; Τι μέτρα θα πάρει για την αυθαίρετη απόρριψη απορριμμάτων σε εγκαταλελειμμένα λατομεία και άλλους χώρους που χρήζουν προστασίας;».