Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου - Τιτίκα Ανουσάκη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Φθιώτιδα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Το επίκεντρο είναι 120 χλμ βορειοδυτικά της Αττικής και 28 χλμ δυτικά της Αταλάντης. 

Ειδικότερα, η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή στις 12.02 και ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ ενώ η δεύτερη λίγα λεπτά αργότερα στις 12.06 ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. Ακολούθησε και τρίτη δόνηση στις 12.17 μεγέθους 3,5 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο καθηγητή σεισμολογίας ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε στο newpost, δεν πρόκειται για το ρήγμα της Αταλάντης αλλά κάποια ρήγματα βορειότερα, στον Μαλλιακό κόλπο και στην περιοχή της Λαμίας. 

«Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο. Προς το παρόν δεν εμπνέεται ανησυχία τα δύο επόμενα 24ωρα θα παρακολουθούμε στενά τη σεισμική ακολουθία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο newpost είπε:

«Πιστεύουμε να εκτονωθεί σύντομα το φαινόμενο. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός ενώ στην στην Αθήνα έγινε αισθητός με μεγάλη διάρκεια λόγω της απόστασης. Όσο πιο μακριά είναι μια πόλη, τόσο πιο μεγάλη είναι η διάρκειά της».

Όπως είπε ο κ. Λέκκας έχουν ακολουθήσει δύο τρεις μετασεισμοί έως 3 Ρίχτερ και αυτό είναι θετικό ενώ ο ίδιος θα μεταβεί στην περιοχή για να παρακολουθήσει την μετασεισμική δραστηριότητα.

Ζημιές και κατολισθήσεις στη Δρυμαία

Ο κ. Θεόδωρος Ντούρος δήμαρχος Αμφίκλειας τόνισε στο newpost πως ο δήμος ειδοποιήθηκε για ζημιές σε κατοικημένο σπίτι στο χωριό Δρυμαία και κλιμάκιο μεταβαίνει εκεί.

Στη Δρυμαία, όπου σύμφωνα με τον κάτοικο Αχιλλέα Καψή που μίλησε στο newpost, οι μετασεισμοί συνεχίζονται και οι κάτοικοι παραμένουν στους δρόμους,«κατέρρευσαν δύο παλιά ακατοίκητα σπίτια, ενώ ακόμη κανένας δεν έχει μπει στο δικό του σπίτι για να δει τι ακριβώς έχει συμβεί, όλοι φοβόμαστε και βρισκόμαστε στο δρόμο. Είναι εδώ και η αστυνομία και περιμένουμε τον Περιφερειάρχη ο οποίος είναι καθ'οδόν».

Την ίδια ώρα, στην Κάτω Τιθορέα, μια ο οικογένεια κατάφερε να βγει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από το σπίτι της που γκρεμιζόταν.

Πανικός σε Λαμία, Καμμένα Βούρλα και Αταλάντη

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι σε Λαμία και Καμμένα Βούρλα- όπου οι τρεις σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, έχουν βγει στους δρόμους ενώ χωρίς ρεύμα είναι αρκετές περιοχές, μεταξύ αυτών η Αταλάντη και η Μαλεσίνα.

Οι κάτοικοι της Λαμίας και των χωριών πέριξ της Αμφίκλειας βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες πανικόβλητοι. Οι δύο δονήσεις προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.

Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών από τη διπλή δόνηση. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα.