Το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία πρέπει να είναι, πως ο δρόμος της ένταξης είναι ανοιχτός. Ταυτόχρονα, όμως, απαιτείται η πλήρης συμμόρφωσή της προς το κεκτημένο και η υλοποίηση των δεσμεύσεών της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών, χωρίς εκπτώσεις».

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφορικά με την Εκθεση Προόδου της Τουρκίας, που αποτελεί μιαν «αντικειμενική βάση», όπως είπε, για τη σχετική συζήτηση που θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Τουρκία «πρέπει να περάσει από τις ρητορικές και άνευ αντικρύσματος δηλώσεις, σε απτές μεταρρυθμίσεις», καθώς επίσης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος παρατήρησε πως «δεν πρέπει κάποιος να χαϊδεύει τα αυτιά της Τουρκίας» και επεσήμανε την ανάγκη της «ειλικρίνειας» - για να σημειώσει, πως η μετ΄εμποδίων εξέλιξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας οφείλεται εν πολλοίς και στη δική της «αργή μεταρρυθμιστική πορεία».