current views are: 1

7 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση20:11

Πάνω από 150 εκατ. ευρώ κόστισε στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης η κακοκαιρία

Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, λόγω καιρικών συνθηκών, επιφέρει απώλεια εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, που εκτιμάται ότι φθάνει στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσίευση 20:11’
αρθρο-newpost

Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, λόγω καιρικών συνθηκών, επιφέρει απώλεια εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, που εκτιμάται ότι φθάνει στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, λόγω καιρικών συνθηκών, επιφέρει απώλεια εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, που εκτιμάται ότι φθάνει στα 150 εκατομμύρια ευρώ, απώλεια η οποία, «θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ημέρες», επισημαίνει με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Είναι λοιπόν ανάγκη, πριν δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί» αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Αρναουτάκης παρέδωσε την επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο κατά τη διάρκεια σύσκεψης φορέων που έγινε στην περιφέρεια, παρουσία και του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτών, του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημάρχων κ.ά.

Ο περιφερειάρχης, τόσο στην επιστολή, όσο και στη σύσκεψη, επισήμανε ότι οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγών είναι άνω του 60%, καθώς από τους 100- 120 χιλιάδες τόνους που ήταν η μέση παραγωγή στην Κρήτη, φέτος λόγω της σχινοκαρπίας (φαινόμενο κατά το οποίο οι καρποί του δένδρου δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν) η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 40- 50 χιλιάδες τόνους.

Στην επιστολή τού κ. Αρναουτάκη καταγράφονται, επίσης, αναλυτικά στοιχεία από έρευνα των υπηρεσιών της Περιφέρειας -σε πίνακες ανά Περιφερειακή Ενότητα- για την παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία τριετία, την απώλεια εισοδήματος, αλλά και τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα και βροχοπτώσεων της περιόδου Ιανουαρίου- Μαΐου, τα οποία αποδεικνύουν ότι η αιτία για τη μειωμένη παραγωγή, τη σχινοκαρπία, είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.


σχετικα αρθρα