current views are: 1

8 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση04:32

Τρόμος από το «χορό» των Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

Ο Ευθύμιος Λέκκας με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας βρίσκεται ήδη στην Αμφίκλεια.

Δημοσίευση 04:32’
αρθρο-newpost

Ο Ευθύμιος Λέκκας με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας βρίσκεται ήδη στην Αμφίκλεια.

Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Ο Ευθύμιος Λέκκας με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας βρίσκεται ήδη στην Αμφίκλεια.

Οι σεισμολόγοι της Αθήνας ξενύχτησαν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο «ακούγοντας τα τύμπανα των δονήσεων».

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν το φαινόμενο «καρφωμένοι» στους σεισμογράφους.

«Εξελίσσεται ομαλά», λένε όλοι, όμως οι κάτοικοι σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα κοιμήθηκαν απόψε σε πλατείες, πάρκα και αυτοκίνητα.

Ζημιές σε κτίρια και οικοσκευές, κατολισθήσεις στους δρόμους

«Ο Ευθύμιος Λέκκας από χθες το μεσημέρι μας συμβούλεψε να μην μπούμε ακόμη μέσα στα σπίτια», λέει στο newpost ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας Θεόδωρος Ντούρος.

«Οι υπηρεσίες του δήμου κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Οι μηχανικοί βρέθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης στα χωριά όπου τα σπίτια έπαθαν ζημιές».

Συνεργεία των δήμων Αμφίκλειας – Ελάτειας, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και Λοκρών καταγράφουν ζημιές. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ρωγμές αρκετά σημαντικές στο Ρεγγίνι, την Μενδενίτσα, την Ανάβρα, την Δρυμαία, το Τιθρώνιο, την Κάτω Τιθορέα, τα Καμένα Βούρλα και τον Άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θωμά Στάικο σε ορισμένες περιπτώσεις τα σπίτια δεν είναι δυνατόν πλέον να κατοικηθούν.

Περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.

Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης.

Στο χωριό Δρυμαία δύο σπίτια -ευτυχώς ακατοίκητα- κατέρρευσαν, ενώ πολλά από τα κατοικημένα έχουν υποστεί φθορές.

«Μπήκα στο σπίτι μου λίγες ώρες μετά το σεισμό, γιατί φοβόμουν να μπω από την αρχή. Η οικοσκευή έχει πάθει πολλές ζημιές, βρήκα σπασμένα πολλά από τα αντικείμενα του νοικοκυριού μας», λέει στο newpost ο κάτοικος της Δρυμαίας Αχιλλέας Καψής. «Η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι όλες οι οικογένειες έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές».

Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου του νομού έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να οδηγούν πολύ προσεκτικά.

«Άλλη μια μέρα αναμονή» λένε οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι ζητούν από τους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι και να περιμένουν μια μέρα ακόμη πριν μπουν στα σπίτια τους. Παρακολουθούν το φαινόμενο στενά και όσο οι ώρες περνούν ανησυχούν λιγότερο.

«Όσο δεν μας “δίνει” η περιοχή έναν σεισμό ίσο ή μεγαλύτερο με το 5,1 της Τετάρτης, τόσο ανακουφιζόμαστε», λέει στο newpost ο δρ Σεισμολογίας, κύριος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Πρέπει να περάσει και η Πέμπτη για να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους “κύριος σεισμός” και “μετασεισμοί”. Αν συνεχίσουμε έτσι τότε, ναι. Μπορούμε να λέμε ότι το 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός και όλοι οι υπόλοιποι κομμάτι της μετασεισμικής ακολουθίας. Το φαινόμενο εξελίσσεται όπως θα θέλαμε», εξηγεί.

Δεν “ξύπνησε” η Αταλάντη

Τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό ο φόβος ήταν μήπως ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο είναι αρκετά επικίνδυνο και “δίνει” μεγάλων μεγεθών σεισμούς. Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: «Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση».

«Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο βρίσκεται βόρεια από εκείνο της Αταλάντης. Είναι μια περιοχή γνωστή στην επιστημονική κοινότητα που όταν ενεργοποιείται “δίνει πεντάρια”. Το ρήγμα της Αταλάντης δεν έχει σχέση με αυτό το σεισμό και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι έχει ενεργοποιηθεί», λέει στο newpost ο Ευθύμιος Λέκκας.