Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο για τα παιδιά, ειδικά στην προσχολική ηλικία, να βλέπουν εφιάλτες ή από τη στιγμή που θα δουν τον πρώτο να φοβούνται να πάνε για ύπνο μην τυχόν και ξαναδούν έναν. Μην ανησυχείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η φαντασία τους αναπτύσσεται, ενώ όσο μεγαλώνουν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν πράγματα, που μπορούν να τα βλάψουν. 

Ο εφιάλτης μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας τρομακτικής εμπειρίας, όπως για παράδειγμα να έχουν έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με ένα μεγάλο σκύλο ή να έχουν δει στις ειδήσεις εικόνες από ένα τροχαίο δυστύχημα. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί και από το πουθενά. Καμιά φορά ρόλο παίζει και το άγχος του γονιού, που μεταδίδεται στο παιδί, αλλά και η κακή συμπεριφορά του ενήλικα, η οποία φθάνει σε σημείο να τραυματίζει τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού.

Οι φόβοι των παιδιών διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία οτυς. Όταν είναι μικρά, φοβούνται δράκους και φανταστικά τέρατα, ενώ όταν μεγαλώσουν μπορεί να έχουν πρόβλημα με τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου ή να φοβούνται ότι οι γονείς θα τα εγκαταλείψουν. 

Υπάρχουν βέβαια και εκείνα τα παιδιά, που προκειμένου να συνεχίσουν το παιχνίδι ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, από το να πάνε για ύπνο, επιλέγουν τη δικαιολογία του εφιάλτη, ώστε να κερδίσουν χρόνο.

Οταν το παιδί σας δει έναν εφιάλτη, μετά θα χρειάζεται συμπαράσταση. Αυτό γίνεται ειδικά στα προσχολικής ηλικίας παιδιά, γιατί αργότερα μαθαίνει από εσάς ότι πρόκειται για ένα κακό όνειρο, το οποίο απέχει από την πραγματικότητα, και τίποτα από αυτά, που είδε στον ύπνο του, δεν θα το βλάψει.

Εάν έχει ένα αγαπημένο αντικείμενο για τον ύπνο, ένα λούτρινο αρκουδάκι, μία κούκλα ή απλά ένα μικρό σεντόνι, φροντίστε να το έχει πάντα μαζί του στον ύπνο. Αυτό του προσθέτει σιγουριά και ασφάλεια.

Μιλήστε του, ρωτήστε τί το τρόμαξε και δώστε ένα διαφορετικό τέλος στον εφιάλτη του, ώστε να το κάνετε να ηρεμήσει.

Ένα πάρα πολύ ωραίο κόλπο είναι, το επόμενο πρωί να του ζητήσετε να ζωγραφίσει κάτι από όλα αυτά, που τον τρόμαξαν. Ζητήστε του μετά να τσαλακώσει τη σελίδα με τη ζωγραφιά του ή να τη σκίσει μικρά κομμάτια και πετάξτε τη στα σκουπίδια.