Καλά στην υγεία τους είναι και οι 88 Έλληνες που έφτασαν απόψε στο Ελευθέριος Βενιζέλος από την Τρίπολη της Λιβύης, με το πρώτο εκ των τριών C-130 της πολεμικής αεροπορίας. Οι επαναπατρισθέντες Έλληνες χαρακτήρισαν δραματική την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το αίσιο τέλος της περιπέτειάς τους.

Στις πολύ δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης επαναπατρισμού καθώς και στις δυσκολίες στην επιβίβαση των Ελλήνων, αναφέρθηκε ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Ζέπος και τόνισε ότι από πλευράς ΥΠΕΞ και προσωπικά του κ. Δόλη, ο οποίος συνόδευσε τους Έλληνες και συντόνισε την επιχείρηση, έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει.

Στο δεύτερο ελληνικό C-130 επιβαίνουν 83 επιβάτες από την Τρίπολη, μεταξύ των οποίων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζέπος, είναι και ένας Έλληνας υπάλληλος της πρεσβείας που έχει τραυματιστεί στον ώμο και στο πόδι από πυροβολισμούς που δέχθηκε χθες το απόγευμα. Ωστόσο η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Το τρίτο C-130 με 45 επιβαίνοντες από την Σύρτη αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απέπλευσε το πλοίο  «OLYMPIC CHAMPION»  από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό το λιμάνι της Βεγγάζης Λιβύης  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» , το οποίο είχε αποπλεύσει νωρίτερα από το λιμάνι της Βεγγάζης με προορισμό το λιμάνι της Σούδας, επέστρεψε στη Βεγγάζη, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Νωρίτερα, σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί ήδη περίπου 4.500 Κινέζοι, 46 Έλληνες αλλά και άλλοι 300 Άγγλοι, Γερμανοί, Ταϊλανδοί και Ιταλοί πολίτες που έφθασαν στο Ηράκλειο από τη Λιβύη.

Το πρώτο πλοίο, το "Hellenic Spirit", μετέφερε 1.973 Κινέζους, 53 Ευρωπαίους, ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων είναι και Έλληνες. Ακόμη, 9 επιβάτες που μεταφέρθηκαν είναι από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική, Λιβύη) ενώ το δεύτερο πλοίο το «Olympic Champion» μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς.

"Ο κόσμος με πολύ μεγάλο θάρρος αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση. Κάποια στιγμή τα πράγματα θα ηρεμήσουν για να επιστρέψουμε και εμείς που έχουμε αφήσει όλα τα υπάρχοντά μας κάτω" ανέφερε ένας εκ των επαναπατρισθέντων Ελλήνων, ο κ. Κυριάκος Χώραφος. Ο κ. Χώραφος πρόσθεσε ότι "εμείς οι Έλληνες, παρόλο που βρεθήκαμε στο κέντρο των γεγονότων και των βιαιοτήτων, ήμασταν ιδιαίτερα ασφαλείς. Είναι μια περιοχή που εμάς τους Έλληνες μας αγαπάνε. Δυστυχώς σαν ελληνικές εταιρίες δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε".

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Παντελίδης, πολιτικός μηχανικός από την Καβάλα, τόνισε: "Από την πρώτη ημέρα των εξελίξεων βρεθήκαμε μέσα στα γεγονότα και ζήσαμε πολλές φρικαλεότητες. Με κάποια υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας που πήραμε δεν κινδυνεύσαμε και φυσικά από τότε που ξέσπασαν οι μεγάλες ταραχές δεν ξαναπήγαμε στη δουλειά. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας και βγαίναμε τις ώρες που δεν γίνονταν ταραχές. Αφήσαμε όλα τα πράγματά μας κάτω, με την προοπτική ότι θα γυρίσουμε κάποια στιγμή πίσω για να συνεχίσουμε τη δουλεία μας".

Δουλεύαμε στο Ανατολικό κομμάτι, ανέφερε ο κ. Παντελίδης, "από κει που ξεκίνησαν οι ταραχές. Κατασκευαστική ήταν η εταιρία, κάναμε δίκτυα με δεξαμενές για ένα υδρευτικό έργο. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο και με αυτό της Σουηδίας στη Βεγγάζη, όπου δεν υπάρχει δικό μας, φτάσαμε με ασφάλεια στο λιμάνι. Εμείς σαν Έλληνες και με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις μας. Ένα χρόνο ήμουν κάτω στη Λιβύη" κατέληξε.

Στο μεταξύ για τη Λιβύη αναχώρησε αργά το μεσημέρι και το πλοίο των Μινωικών Γραμμών "Knossos Palace", το οποίο όμως θα μεταφέρει τους επιβάτες στη Μάλτα, ενώ στην Κρήτη πρόκειται να φθάσουν αύριο, με πλοίο της ΑΝΕΚ και Βρετανοί πολίτες, 2.000-3.000 στον αριθμό, από τη Λιβύη, με τελικό προορισμό τη Μ. Βρετανία. Για το λόγο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες απόψε στο Ηράκλειο ο πρέσβης της χώρας, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαμονή και τον επαναπατρισμό των Βρετανών.

Για έλλειψη συνεννόησης και σοβαρότητας σε ένα θέμα που απαιτεί υπευθυνότητα και λεπτούς χειρισμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ, αναφερόμενη στην επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων.

Στη Ρώμη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη υπουργική σύσκεψη πέντε χωρών της νότιας Ευρώπης, για την αντιμετώπιση τυχόν νέου μεταναστευτικού κύματος από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Στη σύσκεψη μετείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική ενίσχυση, αλλά δεν θα ανεχθεί να διέρχονται ανεξέλεγκτα από τα εξωτερικά της σύνορα παράνομοι μετανάστες.