Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Τα συσσίτια των δήμων και τα γεύματα αγάπης της Αρχιεπισκοπής στις συνοικίες της χώρας συνεχίζονται, παρά την θερινή... ραστώνη που φέτος θα είναι πολύ λιγότερη από κάθε άλλη χρονιά.

Στα αστικά κέντρα το καλοκαίρι θα μείνουν ακόμη περισσότεροι από πέρυσι, αφού δυνατότητα για διακοπές δεν υπάρχει, όμως με το κλείσιμο των σχολείων και την αύξηση της ανεργίας αυξάνονται και οι ανάγκες για διανομή μερίδων φαγητού σε ανθρώπους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Δημήτρης Διοΐλης «στις περισσότερες των περιπτώσεων από τα γεύματα που έπαιρναν οι μαθητές στο σχολείο σιτίζονταν και οι γονείς, αφού πρόκειται για οικογένειες στις οποίες δεν “μπαίνει” ούτε ένας μισθός».

Αυξάνονται δραματικά οι ανάγκες

Δραματική είναι η αύξηση των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση κατά 40%, με τους Έλληνες να είναι συντριπτικά περισσότεροι.

Τουλάχιστον 10.000 μερίδες διανέμει καθημερινά η Αρχιεπισκοπή και άλλες 3.500 διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων στο Ιδρυμα Αστέγων, στο οποίο γίνονται καθημερινά τρία συσσίτια.

Το προφίλ των ανθρώπων που αναζητούν φαγητό στα συσσίτια τους τελευταίους μήνες, έχει αλλάξει σχεδόν ριζικά, με την είσοδο ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπων που έχασαν την επιχείρηση, το σπίτι τους ή ανθρώπων με πενιχρό μισθό που δεν επαρκεί για να συντηρήσουν στοιχειωδώς τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους.

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος στήνει «τραπέζια αγάπης» σε 14 ενορίες, ενώ και στην Πάτρα το συσσίτιο συνεχίζεται κανονικά μετά και τη λήξη της... δικαστικής περιπέτειας που είχε με κάτοικο της περιοχής ο οποίος ενοχλήθηκε από την... φασαρία και κατέφυγε στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ηχορρύπανση.

Από τα μέσα Μαΐου οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί και με την ευθύνη που είχαν αναλάβει τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης για διανομή γευμάτων και φρούτων στα σχολεία. Τα σχολεία έκλεισαν αλλά τα παιδιά πρέπει να φάνε.

«Έχουμε στείλει σε όλους τους δήμους καταστάσεις με οικογένειες ανέργων που έχουν μικρά παιδιά, ώστε και από τα κοινωνικά παντοπωλεία αλλά και από δράσεις που θα πρέπει να αναπτύξουν οι δήμοι να σιτιστούν. Έχουμε κάνει δεκάδες αιτήματα, έχουμε πάρει τα χαρτιά της πρωτοκολλήσεως. Υπάρχουν περιπτώσεις δήμων που ανταποκρίθηκαν άμεσα και περιπτώσεις που σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Η κατάσταση είναι τραγική» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων.