Κορυφώνεται σήμερα και αύριο η έξοδος του Αυγούστου με το λιμάνι του Πειραιά να έχει την τιμητική του. 

Για σήμερα από τον Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 24 δρομολόγια, 16 από τη Ραφήνα και 7 από το Λαύριο. ενώ για αύριο Σάββατο θα εκτελεστούν 23 από τον Πειραιά, 13 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο. Επίσης την Κυριακή από τον Πειραιά θα αναχωρήσουν 22 πλοία, 16 από τη Ραφήνα και 6 από το Λαύριο.

Το Λιμενικό Σώμα από σήμερα και για όλη την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μιάμιση ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

 Η προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων όλο το 24ωρο, από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας γίνεται από το τηλέφωνο, στον αριθμό 14944 του ΟΤΕ και στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Αυξημένη κίνηση σε Ελ. Βενιζέλος και τρένα

Αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.   Ήδη για την εβδομάδα 12 με 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν 11 επιπλέον πτήσεις, από και προς Παρίσι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Άμστερνταμ και Μύκονο.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από το Σαββατοκύριακο και ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματίσει την ενίσχυση των αμαξοστοιχιών με επιπλέον βαγόνια, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Όπως δήλωσε ειδικός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Νίκος Αθανασόπουλος η κίνηση αυτή την περίοδο είναι αυξημένη σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο, αλλά και σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο τόσο σε κρατήσεις όσο και σε πληρότητα.  «Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ενίσχυση των αμαξοστοιχιών της τάξης του 10 με 12%, με την προσθήκη βαγονιών», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος.

Τη μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζει ο άξονας Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες 600 και 601 που εξυπηρετούν τον άξονα Αθήνα- Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη- Αθήνα, αντίστοιχα.

Αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι και η κίνηση στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), καθώς πολλοί είναι αυτοί που για οικονομικούς λόγους επιλέγουν να μετακινηθούν με λεωφορεία. Τα κατά τόπους ΚΤΕΛ, ανάλογα με τη ζήτηση των ημερών, θα προσθέσουν δρομολόγια, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες.

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Στο μεταξύ, έκτακτα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της Ελλάδας, έχει προγραμματίσει η Τροχαία, ενώ αποφασίστηκε και η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών την Τετάρτη και την Πέμπτη, 14 και 15 Αυγούστου.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλής οδικής κυκλοφορίας και προβλέπει:

   - Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
   - Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
   - Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους- εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
   - Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις.
   - Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κλπ).
   - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
   - Παρουσία τροχονόμων στα διόδια για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
   - Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

Επίσης, συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ελέγχους ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κλπ, καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της Τροχαίας και θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό, ραντάρ, κάμερες και άλλον εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου. 

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα, θα ισχύσει, για το ρεύμα εξόδου την Τετάρτη 14-8-2013 από ώρα 16:00 έως 22:00 και για το ρεύμα εισόδου την Πέμπτη 15-8-2013, από ώρα 16:00 έως 23:00.

Ο καλός καιρός πάντως θα συνοδέψει τους αδειούχους του Δεκαπενταύγουστου  με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και στους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα έχουν ένταση 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ .