Δύο ιδιαίτερα αισθητές δονήσεις σημειώθηκαν το μεσημέρι στην περιοχή της Φθιώτιδας και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην Αττική.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 14:49, ήταν 4,9 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 123 χλμ βορειοδυτικά της Αττικής ενώ η δεύτερη στις 16:10 ήταν 4,8 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Το επίκεντρο είναι το ίδιο με τον σεισμό της περασμένης Τετάρτης που σημειώθηκε στην περιοχή και ήταν 5,1 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στο newpost πρόκειται για «τον μεγάλο μετασεισμό που ακολουθεί έναν κύριο σεισμό» και εντάσσεται στην φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Η μόνη διαφορά, τόνισε ο κ Λέκκας, είναι πως το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί 10χλμ πιο ανατολικά. 

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο καθηγητή σεισμολογίας στο ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε στο newpost η «σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη» ενώ όπως τόνισε «δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω γιατί η σεισμικότητα στην περιοχή είναι έντονη». 

Πανικός από τους μετασεισμούς

Όπως ήταν φυσικό, οι μετασεισμοί προκάλεσαν πανικό στα χωριά της Φθιώτιδας με τους κατοίκους να βγαίνουν πάλι στους δρόμους και τις πλατείες.

Σύμφωνα με τους κατοίκους στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία, την περιοχή της Αμφίκλειας, αλλά και άλλα χωριά της περιοχής, επικράτησε πανικός, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν ότι προκλήθηκαν επιπλέον ζημιές, από αυτές που είχαν βεβαιώσει λίγες ώρες νωρίτερα οι μηχανικοί της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. Στην κεντρική πλατεία, στο Ρεγγίνι, κατέρρευσε προσθήκη σε κατοικία μαζί με ένα μπαλκόνι.

Δεκάδες «κόκκινα» σπίτια στη σεισμόπληκτη Φθιώτιδα

Την ώρα που η περιοχή συνεχίζει να χορεύει στον ρυθμό τον Ρίχτερ τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων από την Αθήνα συνεχίζουν τις αυτοψίες ενώ ήδη περισσότερα από 60 σπίτια χαρακτηρίστηκαν ως «κόκκινα» και απαγορεύτηκε η είσοδος των κατοίκων.

Τα κλιμάκια ήδη ζήτησαν ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος στη Λαμία, «18 μηχανικοί έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων έτσι ώστε να ολοκληρώσουν γρήγορα τις πρώτες αυτοψίες και να υπάρξει μια συνολική εικόνα για ολόκληρη την περιοχή».

Χθες, οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Από τα 50 σπίτια στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» αφού είχαν πολύ σημαντικές βλάβες.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά, και θα παραδώσουν την έκθεσή τους στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Οι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από 12 με 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές.

Οι μηχανικοί ωστόσο, αναμένεται να έχουν σαφή άποψη μετά το τέλος της αυτοψίας σε όλα τα κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ζημιές.

Για δεύτερη νύχτα πάντως, δεκάδες οικογένειες στα χωριά που χτύπησε ο Εγκέλαδος πέρασαν τη νύχτα τους στο ύπαιθρο. Μεγάλες αυλές σπιτιών, προαύλια σχολείων και εκκλησιών αλλά και πλατείες γέμισαν με κρεβάτια.

Στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι που έχουν πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και στο δίκτυο ύδρευσης.